2024.03.28, Csütörtök

Sporttörténelmi sikert aratott az orgoványi testvérpár

mti, sportfaktor.hu

2017.03.27. 11:50

A Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség hatfős válogatottja sportágtörténelmi érmeket nyert az athéni kadet és ifjúsági ju-jitsu világbajnokságon. Az orgoványi testvérpár, Tóth Anett és Tóth Zoltán dobogós helyezései azért különösen értékesek, mert hazánk tavaly lett a Nemzetközi Ju-Jitsu Szövetség hivatalos tagja, így először vettek részt magyar fiatalok ilyen rangos versenyen. A hazai szövetség magyar ju-jitsus sikert remél az idei Világjátékokon is.

Hirdetés

A japán szamuráj eredetű küzdősport 150 tagállamot egyesítő világszövetségének vb-jén – amelyen 38 ország 750 küzdője indult – mindkét magyar versenyző földharcban ért el sikert.

Tóth Anett a 18 éven aluliak között az 52 kg-os lányok mezőnyében lett első. Muzsai István, a hazai szövetség alelnöke elmondta: az orgoványi sportoló kemény csatákon van túl. Orosz ellenfelét technikával múlta felül, míg kifejezetten sportszerűtlen kazah riválisát 17-0-ra iskolázta le. A középdöntőben egy izraelit pontozással vert, végül a döntőben orosz vetélytársát erőfölénnyel és egy előnyponttal győzte le. Testvére, a 66 kilós fiúk között indult Tóth Zoltán nagyszerű versenyzéssel jutott el a döntőig, ott azonban vitatható bíráskodás miatt alulmaradt egyesült arab emírségekbeli ellenfelével szemben.

A Tóth testvérek fiatal koruk ellenére tudásuknak és a – hazai brazil jitsu fellegvárának számító, Max Carvalho brazil edző által meghonosított és irányított – Zé Radiola Team edzői segítségének köszönhetően Görögországban egycsapásra a figyelem középpontjába kerültek, és eredményeik szép jövőt jósolnak.

Muzsai István továbbá a sportág jelentős hazai előretörésének nevezte, hogy a ju-jitsu – Szűcs Kristóf révén – egyike lesz annak a tíz sportágnak, amelynek versenyzői alkotják az idei Világjátékokon résztvevő magyar küldöttséget. A brazil ju-jitsuban világ- és Európa-bajnok fiatalember az alelnök szerint ráadásul éremesélyesnek számít a Wroclawban július 20. és 30. között sorra kerülő multisport-eseményen. Szűcs Kristóf mindent meg is tesz a sikerért, hiszen jelenleg is az Egyesült Államokban edz egy olyan klubban, ahol nap, mint nap három másik világbajnokkal készül együtt a megmérettetésekre.

EgyébOrgoványMagyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetségvilágbajnokságtörténelmi sikerküzdősport

Ajánló