2024.06.18, Kedd

AMTS 2017: Különleges kecskeméti modellek a Mercedes standján

autoszektor.hu

2017.03.26. 12:24

2017. március 24-én a Magyarok a világ járműgyártásában című tematikus kiállítás megnyitójával kezdetét vette az AutoMobil és Tuning Show a budapesti Hungexpo G pavilonjában. A nyitóműsorra ellátogatott a kecskeméti Mercedes gyár igazgatója és az üzem tanműhelyének több diákja is, akik az általuk tervezett és épített egyedi autókat mutatták be.

Hirdetés

Egy futurisztikus tanulmányautót, két egyedileg átépített kecskeméti modellt, és számos nagyteljesítményű gépet hozott el az AMTS-re a Mercedes-Benz Hungária Kft. – olvasható az autoszektor.hu oldalán.

Talán az egész AMTS legfeltűnőbb autója a Mercedes-Benz standján látható: a Silver Arrow tanulmány eredetileg a 2011-es Los-Angelesi Autószalonra készült, de hat évvel később, Budapesten is legalább annyira lenyűgözően mutat, mint annak idején Kaliforniában. A Silver Arrow Concepttel a gyártó 125 éves autóipari innovációja előtt tisztelgett a Mercedes-Benz Advanced Design of North America dizájnstúdió. Az autó egy pályázatra készült, amelyben egy elképzelt hollywoodi filmhez kellett megalkotni egy látványos szupersportkocsit. Érdekesség, hogy Hollywood közelségét kihasználva rögtön egy rövidfilmet is készítettek a kocsinak, amelyben két dummy, azaz törésteszt-bábu szökik meg vele.

Az ezüstszínű, nyitott tanulmányautó úgy állít emléket a márka legendás Ezüst Nyilainak, hogy közben a valóságtól igen elrugaszkodott a formája. Elöl-hátul gigantikus légterelőket szereltek rá, a kerekek pedig látszólag minden szükséges kapcsolatot (felfüggesztés, kormányzás, hajtás) nélkülözve külön állnak a törzstől, merev szénszálas tokba burkolva, ami kormányozhatóság szempontjából érdekes kérdéseket vet fel.

Szintén nem mindennapi a kétajtós roadsterré alakított Mercedes-Benz CLA, amely a kecskeméti duális szakmunkástanulók összefogásából született meg. A zöld színű jármű elkészültében mind a négy szakma képviseltette magát: a járműkarosszéria előkészítő szak, a gépjármű mechatronika szak, a mechatronikus-karbantartó szak és a szerszámkészítő szak. A közös munka célja az volt, hogy a tanulók egy egyedi gyártási projekt megvalósításával fejlesszék a képességeiket, valamint, hogy csapatmunkában legyen részük.

Egy másik egyedi járművet is hozott a kecskeméti gyár: a piros B-osztály látszólag egy békés családi kocsi, de a lemezek alatt valójában a CLA 45 AMG 360 lóerős turbómotorja és duplakuplungos váltója lapul. Természetesen a futóművet, az elektronikát és a komplett műszerfalat is az AMG modellekből vették át, a fekete felnik pedig egyenesen a Mercedes csúcsmodelljéről, az AMG GT sportkocsiról származnak. Ezt a B-osztályt 2015-ben készítették az összeszerelő részleg munkatársai egy szabadidős projekt keretében, az egy példányban létező kocsi sosem került kereskedelmi forgalomba.

Szériaautók is megtalálhatóak a Mercedes standján, a hófehér, 510 lóerős C 63 AMG S és a Smart Fortwo Brabus változata is sok érdeklődőt vonzott, de kint volt a villanyautós standon egy új hibrid E-osztály és egy tisztán elektromos hajtású B-osztály is, amely itthon nem is kapható.

EgyébkiállításMercedes-Benz Gyár2017HungexpoAutoMobil és Tuning ShowMagyarok a világ járműgyártásábankecskeméti diákok