2024.04.20, Szombat

Egy lépéssel közelebb a szabadszállási Strázsa Parapark megépítéséhez

Auchan Magyarország Kft.

2016.12.13. 12:45

Egy olyan élménypark létrehozása a cél, ahol ép és fogyatékkal élő fiatalok közös programok keretében már gyerekkorban találkozhatnak egymással. A sérült fiatalok társadalmi integrációja szempontjából kulcsfontosságú kezdeményezés most újabb támogatásban részesült az Auchantól: a vállalat nemzetközi pályázatán megosztott fődíjként 5 000 eurós támogatást nyert. Így az áruházlánc alapítványától korábban kapott támogatással együtt immár összesen 41 000 eurót fordíthat az élménypark fejlesztésére.

Hirdetés

A sérült fiatalok integrációját segítő, akadálymentesített Strázsa Parapark a 20. születésnapját ünneplő Auchan az Ifjúságért Alapítvány „Együtt az Ifjúságért” pályázatán 36 000 euró támogatást nyert el. Az összeget három éven keresztül, rendszeres támogatás formájában kapja a projektet kidolgozó Strázsa Tanya, de az áruházlánc nemzetközi pályázatán további 5 000 euró összeget is nyert programjai fejlesztésére. A Strázsa Tanya az összesen 41 000 euró összeget a Parapark kialakítására, a szükséges akadálymentes eszközök beszerzésére és telepítésére fordítja majd. Ezek között szerepel akadálymentes játszóeszközök telepítése, kerekesszékes akadálypálya kialakítása, mezítlábas és akadálymentes ösvény építése, illetve egyéb kiegészítő eszközök, fogyatékosságokat ismertető táblák elhelyezése.

 

A szabadszállási Strázsa Tanya házigazdái a vendégház üzemeltetése mellett kiemelt figyelmet fordítanak a fogyatékossággal élő emberekre.  A Tanyán hátrányos helyzetű és egészséges fiatalok számára szerveznek közös, ingyenesen látogatható kulturális és közösségi programokat. Ilyenek például a hagyományőrző napok a tanyasi élet bemutatásával, a népi játékok tanítása vagy a lovaglás. Az ország egész területéről érkező diákok számára szervezett egy- és többnapos erdei táborok szintén fontos szerepet kapnak az egészséges fiatalok sérült társaik iránti érzékenységének fejlesztésében.

A Tanya egyedülálló, sérült fiatalokat támogató programja a Strázsapróba, amely a családban élő, értelmi fogyatékos fiatal felnőtteket készíti fel az önálló életre. A Strázsapróba „Út az önálló élethez” elnevezésű felnőttképzési programjának célja, hogy a jelenleg még családban élő értelmi fogyatékos fiatalokat és családjaikat felkészítsék az elszakadásra, a független életre. De nemcsak az önállóságra nevelésben, hanem a társadalmi integrációban is szeretné segíteni a Tanya a sérült fiatalokat „Strázsa Parapark, akadályok nélkül” című kezdeményezése révén. A tervezett közösségi térben a képzési program során a munkavégzésre már  felkészített fiatalok dolgoznak majd  mint kertészek és karbantartók, bizonyítva, hogy ők is képesek az értékteremtő munkára. A parkban a tanyára látogató, meghívott ép és fogyatékos kisgyerekek és diákok együtt játszhatnak, kreatív, érzékenyítő program keretében ismerkedhetnek meg a jogaikkal, miközben az egészséges gyerekek megtapasztalhatják a fogyatékkal élők nehézségeit, illetve megtanulhatják, hogyan segíthetnek sérült társaiknak.

A Strázsa Tanya hosszú távú célja, hogy stabil, biztos megélhetést nyújtó munkahelyet alakítson ki a tanyán dolgozó fogyatékossággal élő, és egyéb okból megváltozott munkaképességű munkavállalóknak. A jövő évben éppen ezért a Paraparkhoz illeszkedően egy új, hiánypótló projektet is terveznek, továbbá a szervezet évről évre bővíteni szeretné az Auchan pályázatnyertes és nemzetközi különdíjas Strázsa Paraparkot.

 

 

EgyébSzabadszállásStrázsa TanyaStrázsa Parapark

Ajánló