2024.04.19, Péntek

Rangos elismerést nyert a Pörbölyi Ökoturisztikai Látogatóközpont

Gemenc Zrt.

2016.09.28. 10:03

Nagy büszkeség a Gemenc Zrt. számára, hogy pörbölyi látogatóközpontja elnyerte az "Év Ökoturisztikai Létesítménye" kitüntető címet a a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös pályázatán.

Hirdetés

Az erdei iskola egy 150 millió Ft-os felújításon esett át, mire idén júniusban újra megnyitotta kapuit. Az épületet nem csak átépítették, hanem ki is bővítették. Újjászületett a tanterem és bútorzata, bővültek a szemléltető eszközök, átalakították és fejlesztették a szálláskapacitást, új vizesblokkok készültek, megújult a konyha és az étterem, valamint megtörtént az energetikai korszerűsítés és a teljes körű akadálymentesítés is.

 

 

 

„Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.

A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 12 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2016” címet.

 

Az idei díjazottak. Forrás: turizmus.com

 

A díjakat Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív turizmusért felelős igazgatója adták át szeptember 27-én, Budapesten.

 

DÍJAZOTTAK:

 

Látogatóközpont kategóriában

Megosztott I. helyezettek: Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság) és Pörbölyi Ökoturisztikai Központ (Gemenc Zrt.)

III. helyezett: Budakeszi Vadaspark (Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft.)

 

 

Tanösvény kategóriában

I. helyezett: Kincskereső játékösvény – Aggtelek (Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)

II. helyezett: Égerösvény – Termáltó és Ökopart tanösvény – Zalakaros (Zalakaros Város Önkormányzata)

III. helyezett: Tamási-Miklósvári tanösvény – Tamási (Gyulaj Zrt.)

 

 

Különdíj a leginnovatívabb megoldásokat kivitelező vállalkozásnak

Patkós Stúdió (Tápiógyörgye)

EgyébgemencPörbölyökoturizmusGemenc Zrt.látogatóközpont