2024.03.29, Péntek

Az ilyen pillanatokért (is) megéri természetvédőnek lenni

Kiskunsági Nemzeti Park

2016.09.06. 11:15

Méltóságteljesen szárnyra kapott és elrepült a meggyógyított rétisas.

Hirdetés

A Kiskunsági Nemzeti Park egyik természetvédelmi őrét, Sápi Tamást az Akasztói Horgászparkból riasztották augusztus 15-én, hogy egy sérült rétisas találtak a tavaknál.

 

Sérülés látszólag nem volt rajta, de a fejét lógatta. Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park/Sápi Tamás, Puskás József

 

A madár egy villanyoszlop alatt feküdt, de látható sérülés nem volt rajta. Mivel a vizsgálatok során meg sem próbált elrepülni és a fejét is furcsán lógatta, úgy döntöttek, komolyabb orvosi kezelési szorul. Elvitték hát a Szegedi Vadasparkba, ahol Veprik Róbert és csapata bő 2 hét alatt sikeresen meggyógyította a beteg rétisast. 

A felgyógyult, egészséges madarat szeptember 1-jén engedték szabadon.

 

...és elrepült... Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park/Sápi Tamás, Puskás József

 

A fokozottan védett, 1 millió Ft eszmei értékű rétisas  (Haliaeetus albicilla) Európa és hazánk legnagyobb ragadozó madara. Szárnyfesztávja eléri a 220-230 cm-t, súlya pedig a 4-7 kg-ot. A múlt században a folyószabályozások, lecsapolások, vízrendezések, a szántóföldi mezőgazdaság nagy mértékű terjedésével egyre jobban megfogyatkozott, csaknem kipusztult hazánkból. A célzott védelemnek és a faj egyre alkalmazkodó képesebbé válásának köszönhetően a költő párok száma ma már folyamatosan emelkedik, de még mindig sokan esnek áldozatul mérgezésnek vagy áramütésnek. Napjainkban több mint 300 pár költ országszerte. 

 

Fotók: Kiskunsági Nemzeti Park/Sápi Tamás, Puskás József

EgyébKiskunsági Nemzeti Parkrétisas