2023.12.09, Szombat

Rió 2016: Történelmi magyar kezdés

2016.08.07. 09:21

Az olimpiák történetében először fordult elő, hogy a magyar küldöttség az első versenynap után két aranyéremmel büszkélkedjen: Rióban a párbajtőröző Szász Emese egyéniben, míg Hosszú Katinka úszó 400 méter vegyesen diadalmaskodott.

Hirdetés

Szász Emese fantasztikus teljesítményét Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is megkönnyezte. A női párbajtőrözők friss olimpiai bajnoka reméli, hogy az ő történetéből sokan erőt merítenek, akik abba akarják hagyni a sportot, mert nem megy nekik.

Ezzel arra utalt, hogy az elmúlt években nem mindig úgy alakultak a dolgai a páston, ahogy szerette volna, és aranyérem nem jött össze neki sem világbajnokságon, sem Európa-bajnokságon, olimpián pedig az előző két alkalommal messze várakozáson alul szerepelt, 12., majd 25. lett.
    

"Az én példámból láthatják, hogy mindenhonnan van visszaút, kemény munkával és akarattal meg lehet csinálni, még hogyha az ember sokat esett is pofára" - mondta az éremátadás, a doppingvizsgálat és a nemzetközi sajtótájékoztató után magyar újságíróknak nyilatkozva.

 

Szász Emese edzőjével, Kulcsár Győzővel

 

Hosszú Katinka hét éve üldözte a 400 méter vegyes aktuális világcsúcsát, amelyet végül a riói olimpia szombati nyitónapján sikerült megdöntenie, ezzel együtt megszerezte pályafutása első ötkarikás aranyérmét.

    

"Ma reggel nagyon jól ment az úszás, de tudtam, hogy a döntőben még jobb lesz. Azt azonban, hogy ennyire jól sikerül, nem gondoltam volna" - nyilatkozta az eredményhirdetést követő sajtótájékoztatón a 27 éves klasszis, aki a kínai Je Si-ven 2012-es london játékokon elért 4:28.43 perces rekordjából 4:26.36 perces teljesítményének köszönhetően több mint két másodpercet faragott.
    

"Hosszú ideje üldöztem, nagyjából hét éve gondolok rá" - tette hozzá az ötszörös világbajnok, aki a mostani csúcsdöntéssel - a 25 méteres medencéseket is beleszámítva - mind az öt vegyesúszószám világrekordjának birtokosa lett.

 

 

Egyébolimpiarió 2016

Ajánló