2024.04.18, Csütörtök

A Kecskeméti Repülőnap adta az innovációs ötletet

jetfly.hu

2016.07.11. 10:04

A zártláncú streaming közvetítő mobil állomás segítségével okostelefonunk TV megjelenítővé alakítható internet nélkül is.

Hirdetés

Idén elmaradt Kecskeméten a Repülőnap, viszont a következő airshow már egy innovációs újítást hozhat, melynek ötletét az előző repülőnapok technikai problémája adta. Kiválthatnák a nagyrendezvényeken alkalmazott óriáskivetítők használatát.

A Silicon Dreams Kft. 2000 és 2010 között végezte az összes repülőnap internetes közvetítését és sugárzását, ami azt jelentette, hogy a repülőnap eseményei internetről követhetőek voltak egy online videóközvetítésen keresztül. A 2010. évi repülőnap közvetítését már közel 60-70 ezer felhasználó nézte, naponta. Az utolsó repülőnapon 2013-ban viszont egy technikai probléma miatt nem volt internetes közvetítés.

A repülőnap közvetítését nagyon sokan a helyszínen, mobiltelefonjukon keresztül „streamelték”, melynek köszönhetően a telefontársaságok rendszerei teljesen leterhelődtek. Az interneten történő TV nézés nagymértékben fogyasztja mind az előfizető, mind a szolgáltató sávszélességét, mivel óriási mennyiségű adatot kell átmozgatni a közvetítő szerverekről a felhasználó mobiltelefonjára. Ráadásul egy ilyen rendezvényen nagyon sok ember szeretné használni a szolgáltatást, ezért óriási méretű adórendszerek telepítésére lenne szükség.

Innen jött az innovációs ötlet, hogy kiépítsenek egy olyan lokális zárt láncú sugárzórendszert, mely használata a felhasználó részéről nem igényel internetet és így, a helyszínen lévő összes látogató okostelefonja átalakítható lesz TV megjelenítővé. Ez lett a Silicon Dreams Kft. frissen debütált rendszere, a WIFICASTER.

A WIFICASTER rendszer fejlesztése két és fél évet vett igénybe. Az éles tesztje 2016. június 25-én, a kecskeméti sportcsarnokban megrendezett XVI. Messzi István Súlyemelő Emlékversenyen zajlott, sikeresen.

A kiépített adórendszer (WIFICASTER adótorony) közel ezer ember mobiltelefonját tudja kiszolgálni egy 50 méteres sugarú körben, HD minőségű videostream-mel olyan módon, hogy a telefonban nem szükséges internetelőfizetés megléte, hisz egy helyi WIFI adórendszert hoz létre és a felhasználó ezt fogja használni.

A rendszer tervezése során az volt a cél, hogy egy adótoronnyal kis területen lévő nagyon sok embert érjen el, például egy stadionban vagy akár egy repülőnapon.

A rendszer nagy előnye, hogy a telefonunkra telepített alkalmazástól személyre szabott videóközvetítéseket kérhetünk, mi tudjuk beállítani, hogy melyik kamera képét szeretnénk nézni. Az alkalmazás folyamatos információkkal tudja ellátni felhasználóját a rendezvény történéseiről, hisz a rendszer szöveges üzenetek küldésére is alkalmas, ilyen módon a szervezők gyorsan elérhetik a látogatókat.

(jetfly.hu)

Egyébwificasterrepülőnapsilicon dreamsstreamelés

Ajánló