2024.07.16, Kedd

Önzetlen segítség

2016.01.19. 10:05

ROTARY Harmadik éve hozza össze a közösségi szolgálatot végző középsikolás diákokat, valamint a segítséget igénylő, sérült felnőtteket a Rotary Club Baja.

A Tapintható-Láthatatlan diákprojekt lényege, hogy a vak, gyengén látó vagy mozgássérült felnőtteknek kínáljon olyan segítséget, ami számukra nehezebben elérhető, vagy színesíti hétköznapjaikat. A három év alatt több tucat diák és felnőtt kapcsolódott be a programba. Az idei projektindító napot január 18-án tartották a Szent László ÁMK könyvtárában, ezt megelőzően a Rotary Club Baja és partnerszervezetei érzékenyítő foglalkozásokat tartottak a város öt középiskolájában a jelentkező diákok számára.

Az első találkozón Sipos János projektfelelős köszöntötte a program résztvevőit. Elmondta: a tevékenység két kulcsszava a bizalom és a kitartás. Lentner Lehel, a Rotary Club Baja jelenlegi elnöke a klub történetét, jellegzetességeit, céljait ismertette. Kifejtette: minden csoport meg kell hogy találja a saját településére jellemző specifikus problémákat, hogy azokban segítséget nyújthasson, ugyanakkor a világszervezet tagjaként nemzetközi programokból is kiveszik a részüket. A Tapintható-Láthatatlan diákprojekt a bajai klub jellegzetessége, amelynek népszerűsége egyre növekszik. A diákok igazolást kapnak az elvégzett órákról, de ennél sokkal fontosabb hozadéka a programnak, hogy a benne részt vevő fiatalok világképe változik meg ennek hatására.

– Sokan közülük eddig semmilyen közvetlen kapcsolatba nem kerültek sérült emberrel. A programnak köszönhetően megismerhetik a tásadalomnak ezt a szeletét, így emberileg is sokat fejlődhetnek. Általános tapasztalat, hogy a részt vevők jól érzik magukat ebben a programban, sokan a kötelező óraszámon túl is visszajártak segíteni, barátságok szövődtek – mondta el a sajtónak Sipos János. Hozzátette: széles az a spektrum, amelyben a diákok segítséget tudnak nyújtani. – Volt olyan, hogy matematika vagy angol nyelv gyakorlásában kértek diák-segítséget, de számítógép-kezelői ismereteket is át tudnak adni a fiatalok. Volt, hogy sétához, bevásárláshoz, de akár kártyázáshoz vagy sakkozáshoz kértek partnert a sérült felnőttek. Minden évben kb. 3o diák és mintegy tucatnyi felnőtt vesz részt a programban. A környező falvakból is várjuk az igénylők jelentkezését, hiszen a bajai diákok fele faluról jár be, és saját településükön is tudnak segíteni – hívta fel a figyelmet a projektvezető.

A délután során a diákok megismerkedtek a segítségüket igénylő felnőttel, egyeztették a következő találkozók időpontját. A projekt zárásakor újabb közös rendezvény keretében vonják majd le az esetleges tanulságokat.

forrás: baja.hu/Sándor Boglárka

Galéria

BajaBajaRotary ClubTapintható-Láthatatlan diákprojekt