2024.05.23, Csütörtök

Rövidülhet a diagnosztikai idő a bajai kórházban

2016.02.29. 11:30

Új, nagyértékű, korszerű gépekkel gazdagodott a Bajai Szent Rókus Kórház laboratóriuma. Olyan berendezés került az intézmény birtokába, amely országos élvonalba emeli, hiszen városi kórházak esetében egyáltalán nem jellemző az ilyen színvonalú labordiagnosztika – írja a baja.hu.

Hirdetés

Új, nagyértékű, korszerű gépekkel gazdagodott a Bajai Szent Rókus Kórház laboratóriuma. Olyan berendezés került az intézmény birtokába, amely országos élvonalba emeli, hiszen városi kórházak esetében egyáltalán nem jellemző az ilyen színvonalú labordiagnosztika – írja a baja.hu.

TIOP pályázat keretében a kórház központi laboratóriumába került VersaCell nevű berendezést már két hete használják, és mint az dr. Scheibl Katalin, a labor osztályvezető főorvosa elmondta, jelentősen megkönnyíti a munkát.

– Ez a berendezés három automata (két kémiai és egy immunológiai) munkáját hangolja össze térben és időben. Kiegyensúlyozottá teszi a méréseket, és ha egyszerre akár kétszáz vérmintát helyezünk be a gépbe, akkor is gyorsabban kapunk eredményt, mintha külön-külön használnánk a gépeket. Össze tudja hangolni a mérések idejét, helyét, logikusabbá, átláthatóbbá, pontosabbá, gyorsabbá teszi, rendszerezi, és ezzel megkönnyíti a munkánkat. Bizonyos vizsgálatokat automatikusan megismétel, ha túl magas vagy túl alacsony eredményt érzékel. Biztonságosabbá teszi az egész folyamatot – ismertette a doktornő. Hozzátette: az osztályon összesen 22-en dolgoznak, a gépet pedig 11 asszisztens fogja éjjel-nappal működtetni.


A berendezést szállító Diagnosticum Zrt. vezetője, Gálóczi Imre elmondta: az automata teljesítménye több mint 3600 kémiai, illetve 240 immunológiai mérést tesz lehetővé. – Minden gép duplikált, tehát ha az egyik esetleg meghibásodik, a munkában akkor sincs fennakadás. A készülékek kezelik a sürgős mintákat, tehát a napi rutin mellett bármelyik pillanatban érkezhet sürgős eset, azt azonnal elkezdi feldolgozni, és egy órán belül szállítani tudja az eredményt. A teljes géppark mintegy 200 millió Ft értékű, ez most a legkorszerűbb felszerelés az ágazatban, amivel a bajai kórház országosan is élvonalba került, mivel városi kórházakra egyáltalán nem jellemző ilyen szintű felszerelés – mondta a cégvezető.

Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója is nagy jelentőségűnek nevezte az újabb fejlesztést. – Jelen laborberuházás olyan fokú fejlesztés, amely hosszú időre nagyon jó ellátást, betegbiztonságot jelent – értékelte a főigazgató. Kiemelte: a bajai intézmény sosem szervezte ki a laboratóriumát, és a jövőben sem tervez ilyesmit.

Csubákné Besesek Andrea alpolgármester szerint a betegek talán konkrétan nem is érzékelik jelen fejlesztés fontosságát, de a diagnosztikai idő lerövidülését már ők maguk is megérezhetik.

forrás: baja.hu

Galéria

BajaBajakórházfejlesztésdiagnosztikalabor