2024.04.12, Péntek

A bajai Kórház újszülött osztálya új hallásszűrő készülékkel gazdagodott

2015.12.28. 07:39

Hirdetés

Fontos műszerrel lett gazdagabb a Bajai Szent Rókus Kórház újszülött osztálya: december 21-én, hétfőn a kecskeméti székelyű AndroMed Kft. képviselője adta át az objektív hallásszűrő készüléket, amellyel már a legkorábbi újszülött korban is teljes biztonsággal, pontossággal és precizitással kiszűrhető bármilyen szintű halláskárosodás.

A minél korábbi felismerés pedig ebben az esetben is aranyat érhet a későbbi kezelés és korrekció szempontjából. – A Fül-Orr-Gégészeti, a Gyermekgyógyászati, a Gyermekorvosi és Védőnői Szakmai kollégiumok közösen alkottak meg egy irányelvet a 0-18 évesek hallásszűrési rendjéről. Ennek egyik fontos része az újszülöttkori hallásszűrés, ezt követik a korcsoporthoz kötött vizsgálatok, amelyeket már védőnők, iskolaorvosok végeznekik. Az első vizsgálatot az újszülött osztályon végzik el az ottani dolgozók, audiológiai, fül-orr-gégészeti szakfelügyelettel. Ennek a módja az objektív módszerrel végzett szűrés, amelynek lényege, hogy a szervezet fiziológiai változásait figyeljük. Adunk egy hangot a fülbe, és a test reakcióit vesszük figyelembe, az agyban a hang hatására történő elektromos változásokat vezetjük le a készülékkel – ismertette dr. Beke Zsolt fül-orr-gégész, osztályvezető főorvos. Mint elmondta: a precíz és gyors módszer segítségével már újszülöttnél ki lehet szűrni, van-e halláscsökkenése, majd szükség esetén tovább irányítani részletes vizsgálatra. – Ha valaki teljesen süketen születik, de még időben kimutatják a problémát, akkor egy ún. cochleáris implantációs eljárással teljesen hallóvá lehet tenni. 

Az elmúlt évekig szubjektív módszerrel szűrtek: zajt keltettek az újszülött füle mellett, és figyelték a reakciót, de ez megbízhatatlan, pontatlan. Baján 1997-ben a pécsi fül-orr-gégészeti klinika és Pytel József professzor közreműködésének köszönhetően mi valósítottuk meg először az objektív szűrővizsgálatot. A kötelező szűrés bevezetésével ennek már az anyagi és tárgyi feltétele is biztosított, és a lehető legjobb szűrőberendezést szerezhettük be. Az állam tendert írt ki ezek beszerzésére, és minden olyan kórházba, ahol gyermek születik, kötelező kihelzeyni ezeket a készülékeket – mondta a főorvos, hozzátéve: Magyarországon három ezrelékre tehető a valamilyen szintű halláskárosodással születő újszülöttek száma.

A szűrőkészülék átadásán jelen volt szüleivel a 11 éves Béni Rúben, aki a korai szűrésnek köszönheti, hogy teljes értékű életet élhet. A kisfiú teljesen süketen született, de még két éves kora előtt kiszűrték, majd két és fél éves korában megkapta első implantátumát, amelyet azóta már újabb követett. Utána kemény munkával és sok figyelemmel tanult meg beszélni, a külső szemlélő számára pedig csak a fülén található kis készülék jelzi, hogy Rúben kicsit más, mint a kortársai, de beszédén ez egyáltalán nem észlelhető. Az ő példája is azt mutatja: a minél korábbi kiszűrés akár teljes gyógyulást is eredményezhet.

forrás: baja.hu

Galéria

BajaBajai Szent Rókus Kórházújszülött osztályhallásszűrő készülék