2024.07.16, Kedd

Új járműveket kaptak a bajai polgárőrök

2016.01.18. 10:47

Egy terepjáróval és két kerékpárral bővült a Bajai Polgárőr Egyesület jármű állománya: a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Fekecs Dénes január 16-án, szombaton a bajai városháza udvarán adta át a járműveket.

Mint elmondta: úgy gondolták, Bajára nagyobb figyelmet kell fordítani. – Az elmúlt időszakban egy pályázatnak köszönhetően 38 egyesület nyert 38 jól felszerelt, korszerű Suzuki Vitara terepjárót, Baja azonban kimaradt. Jelen jármű egy Lada Niva, amely ugyancsak remekül használható, biztonságosan átkel mindenen. Az autó a Megyei Rendőrfőkapitányság tulajdonába kerül, és tartós használatra kapja a polgárőrség – ismertette az elnök. Hozzátette: mindhárom járművet az arculati szabályzatnak megfelelően felmatricázták.- A polgárőrség akkor tud igazán eredményes munkát végezni, ha az önkormányzat és a rendőrség is támogatja. Kívánom, hogy a most átadott járművek Baja és a környék lakosságának biztonságát szolgálják – mondta az elnök.​

 

Fercsák Róbert polgármester kifejtette: a bajai polgárőrség munkája egyre hatékonyabb, eszköz-és emberállománya is fejlődik. – Baja környékén sokan élnek tanyán, miattuk is fontos, hogy a polgárőrség minél jobban tudjon közlekedni. Ehhez komoly segítség a most kapott három jármű. Köszönjük a megyei szervezetnek – mondta a városvezető. Hozzátette: a jövőben is számít a polgárőrség munkájára, és támogatásáról is biztosítja az egyesületet.

2015 nehéz év volt – ismertette András István bajai rendőrkapitány, kiemelve, hogy a külterületeken végzett munkából oroszlánrészt vállalt a helyi polgárőrség is. – Baja közbiztonsága megfelelőnek nevezhető, a tanyákat azonban sok esetben nehéz megközelíteni, pedig ott igazán szükség van a napi szintű, állandó jelenlétre. Ebben a városőrség és a közterület felügyelet mellett a polgárőrség is részt vesz. Remélem, idén is legalább ilyen eredményes lesz az együttműködés – mondta a rendőrkapitány.

A bajai polgárőrség tavaly több mint háromezer óra szolgálatot teljesített – mondta Bokányi Zoltán. – Eddig egyetlen autónk volt, valamint lovas és gyalogos szolgálatot láttunk el. A tavaly kiírt állami pályázaton adminisztrációs okokból nem nyertünk, idén újra pályázunk majd gépjárműre. Addig megkaptuk a Megyei Polgárőr Szövetségtől a Lada Nivát: eredetileg rendőrautó volt, a madarasi polgárőrök használták, de ők nyertek a pályázaton, ezért visszaadták a megyei szövetségnek. A jármű megkönnyíti majd a külterületi szolgálatot, a jelenlegi  autónk erre nem alkalmas. Évente kb. ezer km-t teszünk meg, ez most növekedni fog – mondta a bajai polgárőr. Hozzátette: a kerékpároknak is nagyon örülnek. – Ez újdonságnak számít, az Országos Rendőrfőkapitányság vásárolt több száz darabot a polgárőrségnek, ebből kaptunk egyelőre kettőt, de reméljük, bővülni fog az állomány. Nyáron jó hasznát vesszük majd, hiszen rengeteg kerékpárutunk van, a belváros is könnyebben járható kerékpárral, és a környezetvédelmi szempont sem elhanyagolható.

Az ünnepélyes átadó után a bajai polgárőrök örömmel próbálták ki és vették használatba az új járműveket.

forrás: baja.hu/Sándor Boglárka

Galéria

BajaBajai Polgárőr Egyesület