2023.03.24, Péntek

Újabb nagyszabású fejlesztés a bajai kórházban

2016.04.23. 08:01

A lehető legkorszerűbb felszerelésekkel gazdagodott a Bajai Szent Rókus Kórház gasztroenteorológiai osztálya.

A lehető legkorszerűbb felszerelésekkel gazdagodott a Bajai Szent Rókus Kórház gasztroenteorológiai osztálya, az új eszközöket dr. Váry Attila gasztroenteorológus-főorvos ismertette. Az elmúlt években jelentős fejlesztés történt az épületen, de fontos, hogy a műszerek korszerűsítésének területén is előre tudjon lépni az intézmény.

Legnagyobb jelentőséggel az úgynevezett endoszkópos torony bír: ez a minden irányban állítható, transzportálható műszer hatalmas előrelépésnek számít a területen, gyomor-, vastagbél- és végbéltükrözés esetén használatos. Mivel minden tartozéka duplikált, meghibásodás esetén nem kell tartani a vizsgálatok szüneteltetésétől. Processzora kitűnő HD-minőségű képet állít elő, a benne található folyamatos vízmosási lehetőséget biztosító pumpa pedig főként súlyos vérzések esetén nagy segítség. – A bajai gasztroenteorológiai ellátás történetében még sosem fordult elő ekkora fejlődés – értékelte a főorvos. Bemutatta az argonplazma koagulátor készüléket is, amellyel akár kisebb műtéti beavatkozások is kiválthatók, számos szövődmény megelőzhető. – Ezt a készüléket viszonylag ritkán kell használnunk, de akkor nagyon fontos – hangsúlyozta a főorvos. A felszereléshez hozzátartozik még egy Hollnadiából érkezett endoszkópos fertőtlenítő automata is, amely munkavédelmi szempontból is nagy előrelépésnek számít, ugyanakkor környezet- és eszközkímélő. A három nagy teljesítményű készülék összértéke mintegy 50 millió forint.

Zsigó Róbert államtitkár elégedetten vette szemügyre az új berendezéseket. – A sürgősségi betegellátó osztály fejlesztésének részét képezik ezek az eszközök. Az elmúlt években jelentős fejlesztéseket végeztünk a kórház épületein, új szárnyakat is építettünk annak érdekében, hogy méltó körülményeket biztosíthassunk a betegeknek. Fontos azonban, hogy az intézmény a műszerek korszerűsítésének területén is előre tudjon lépni, hiszen a körülmények és az eszközök együttesen segítenek a megelőzésben és gyógyításban. A fejlesztések a jövőben sem állnak le, bízom benne, hogy egyre több ilyen örvendetes gyarapodásról számolhatunk be – értékelt az államtitkár.

Minőségi ugrásnak és előrelépésnek tekinthető ez a fejlesztés – mondta dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója. – Ezek a műszerek egy idő után elhasználódnak, mivel nagyon sok vizsgálatot végzünk velük. Többször saját erőből pótoltunk már. Jelen beszerzésünk a legkorszerűbb, ami ebben az ágazatban létezik, 21. századi technológiával. Processzorai nagyon jó felbontású, remekül értelmezhető képet adnak. Nem csak a diagnosztika, hanem a terápia is fejlődött ez által – összegezte a főigazgató.

forrás: baja.hu

Galéria

BajaBajaSzent Rókus Kórházgasztroenteorológiai osztályendoszkópos torony