2022.09.27, Kedd

Bajai Kórház - lakossági Fórumon várták a kérdéseket

2016.02.10. 14:42

Hirdetés

A Bajai Szent Rókus Kórházban február 9-én nyilvános lakossági fórumot szerveztek. Bemutatták a kórház múltját és jelenét. Az elmúlt években számos fejlesztés valósult meg. Épületfelújítás, a sürgősségi betegellátó átépítése és műszerfejlesztés. A jövőre vonatkozólag is vannak tervek: gondozási központot, nővérszállót építenének. A Fórumon többek felszólaltak. Szó volt a rehebilitáció fejlesztéséről, a várólistákról, a takarításról. Kérték, hogy a szülők beteg gyermekükkel lehessenek éjjel is, valamint Baba-mama kórterem kialakítását kezdeményezték.

Számos érdeklődő jelent meg február 9-én, kedden délután a Bajai Szent Rókus Kórház Felügyelő Tanácsa által meghirdetett nyilvános lakossági fórumon, a klubszobában. Szakáll István bevezetőjében elhangzott: a 2000-ben megalakult szervezet ügyrend szerint működik 7 fős vezetőséggel. Fő feladatuk a civil kontroll, a szolgáltatást nyújtók, illetve igénybe vevők között közvetítenek. – Jó a kapcsolatunk a kórház vezetésével, de jövőre, 16 év után már nem irányítom majd a testületet.

Dr. Tóth Gábor főigazgató bemutatta a fórumra meghívott dr. Horpácsy Balázs egészségügyi főtanácsnokot (Állami Egészségügyi Ellátó Központ, Dél-Alföldi Térségi Igazgatóság), aki a fenntartót képviselte, majd a múltról és a jövőről beszélt. – Intézményünk több mint 100 éves (1795-ből már van írásos dokumentum). Előny a tradíció, hátrány a pavilonrendszer. Ám a máshol meghonosodott tömbösítés sem a legjobb megoldás, ezért a fejlesztések során tömbszerűvé alakítottuk át a bajai kórházat. Az első Orbán-kormány idejéből (kormánytámogatással) kiemelem a központi műtőt és a sebészet épületét, majd jött az uniós lehetőség, vele a belgyógyászati pavilon. Helyét a tűzoltósági szabályok alapján, kizárólagos alapon jelöltük ki. Bruttó 10.000 négyzetméter, a fekvőbeteg ellátásra használt kórtermek 95%-a fürdőszobás. Az épületet 2014 szeptemberében adták át. Azóta egy másik pályázaton 1,3 milliárd forintot nyertünk a sürgősségi betegellátó átépítésére és műszerfejlesztésre. Összességében az elmúlt 6 évben 6 milliárd forintos fejlesztés valósult meg a Bajai Szent Rókus Kórházban.
– Ami a jövőt illeti, a bajai kórház volt, van lesz. Nem lehet bezárni, más intézményhez csatolni, mert földrajzilag mindenkitől messze (minimum 100 kilométer) vagyunk. Ráadásul sok uniós pénz áramlott ide, plusz a gazdasági és humán erőforrások tekintetében is előkelő helyen állunk a listán a hazai kórházak között. Van elképzelésünk az épületek sorsáról is: gondozási központ létesülhet. A specializálódás (öregségi, pszichiátriai, időskori demens) még bizonytalan, de magasabb szintű ellátás a cél. Idén nővérszállót, illetve pontosabban 20-25 lakásos apartmanházat szeretnénk kialakítani a Belgyógyászat II. helyén. A szintén a kinevezésem óta tervezett kórházi kápolnát viszont tavaly decemberben felavattuk két magánszemély felajánlása révén. Az országban egyedüliként mind a négy történelmi egyház megáldotta.

A fenntartót képviselő dr. Horpácsy Balázs szerint az is a város igényességét jelzi, hogy ilyen sokan eljöttek a fórumra. – Büszkék lehetnek a bajai kórházra, a Felügyelő Tanács is komolyan veszi működését. Gazdasági szempontból az egyik legjobb helyzetben lévő intézményünk a Bajai Szent Rókus Kórház. Gondos gazda vezeti!
Kérdésekből sem volt a hiány a lakossági fórumon. Szóba került a takarítás (nem minden osztályon elégedettek), a mozgásszervi rehabilitáció fejlesztése (amint lesz pályázat, indul az intézmény), a várólisták (5 milliárd után idén újabb 5 milliárd forintot utal a kormány ezek lefaragására), valamint a korábban említett kórházi óvoda is (nem tettek le róla, de a finanszírozás nem a kórháznál van).
A fiatalabb édesanyák közül többen is felszólaltak. Egyes osztályokon a nem megfelelő kommunikációt kifogásoltak. Kérték: oldják meg, hogy beteg kisgyermekükkel egy kórteremben alhassanak. (A Baba-mama kórterem kialakítását a főigazgató kivitelezhetőnek vélte, kéret, írásban is küldjék el javaslatukat.) A Bajai Baba-Mama Közösség képviselője, mint önkéntes szoptatási tanácsadó az anya- és bababarát kezdeményezések érdekében szólt, kiemelve a szoptatás fontosságát. Megemlítették a túl sok császármetszéses szülést, ami országos jelenség. Ugyanakkor gyakori, hogy maga a kismama kéri ezt, hangzott el a fórumon.
Idősebbek a betegszállítás rendjét nehezményezték, ám a főigazgató és a fenntartó képviselője is hangsúlyozta: nem kórházi feladat, más szervezet végzi ezt a munkát.
A fórum végén Szakáll István – megköszönve a résztvevők aktivitását – felvetette: lehet, hogy több alkalommal is érdemes lenne összehívni a Felügyelő Tanácsnak lakossági fórumot. 

forrás: baja.hu

fotó: neolitikum.hu

Galéria

BajaBajakórházfórumfejlesztés