2022.08.15, Hétfő

Akácünnep Baján

2016.05.23. 14:35

Az akác népszerűsítését célzó országos rendezvénynek ebben az évben Baja adott otthont.

Az akác népszerűsítését célzó országos rendezvénynek ebben az évben Baja adott otthont, ahol az akácfa felhasználási lehetőségeit felvonultató kiállítás, akáccal kapcsolatos játék, kézműves foglalkozás, mézkóstoló színesítette a programot.

Az akácfa a vidéki táj elválaszthatatlan része, hazánk legelterjedtebb erdei fafaja, kiváló tűzifa és jó ipari alapanyag. A magyar akácnak, a belőle készített termékeknek és a kiváló minőségű akácméznek gazdaságilag, társadalmilag kiemelkedő jelentősége van - fogalmazott Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a III. Országos Akácnapon, Baján.

Az akác közel 300 éve van jelen Magyarországon, az eltelt évszázadok alatt az akácgazdálkodással kapcsolatban hazánkban jelentős tapasztalat és tudás gyűlt össze. Világviszonylatban élen járunk e fafaj nemesítésében, az akácméz egyedülállóan népszerű terméke a magyar méhészetnek. Akác jelenleg az országban 467 ezer hektár területen nő, az erdők egynegyedét adja, így hazánkban a legelterjedtebb erdei fafaj. Fája kiváló tűzifa és jó ipari alapanyag, készül belőle többek között bútor, játék, parketta, építőipari, kertészeti termék, mint ahogyan a hordógyártásnak is alapanyaga és sok esetben kiváltja a trópusi fákból készült termékeket is. Az akác a leggazdaságosabban termeszthető fafajok közé tartozik.

Magyarország méztermelésének közel felét az akácméz adja, amely éves átlagban megközelíti a 12 ezer tonnát. Egyúttal keresett exportcikk is, és a méhészet húszezer családnak biztosít megélhetést. Az akác és az akácméz is hungarikum, amely Magyarország jó hírét erősbíti.

forrás: FM Sajtóiroda / Facebook Baja

Galéria

BajaBajaIII. Országos Akácnapakácfa