2022.09.27, Kedd

Zöldterület lesz a bajai gázgyár helyén

2016.03.31. 09:47

Füves területet alakítanak ki Baján a régi gázgyár területén, mely akár extrémsport telepként is funkcionálhat majd.

Hirdetés

Füves területet alakítanak ki Baján a régi gázgyár területén, mely akár extrémsport telepként is funkcionálhat majd. A szennyezett talajt megtisztították, füvesítés és a kerékpárút helyreállítása következhet.

SUGÓPART „Fontos mérföldkő a bajai környezetvédelmi beruházás”, fogalmazott Réthy Imre, a GDF Suez létesítménygazdálkodási igazgatója a Sugó töltésén. A kerékpárútként is szolgáló töltést helyreállították, a gázgyár telepén azonban még zajlanak a munkálatok.

Itt működött évtizedeken keresztül a gázgyártás, szennyeződött a talaj. Az elmúlt évtizedekben rendezetlen kép tárult a töltésen sétálók, kocogók, kerékpározók elé. Az igazgató arról számolt be, hogy 2013-ban a fúrások és laborvizsgálatok után talajfeltárási dokumentumok készültek, megoldási javaslattal. A hivatali engedélyek beszerzését követően indulhatott a rézsűépítés (42 méter mély – közel metró mélységű – és 60 centi széles. – Éjjel-nappal, sokszor hétvégente is dolgoztunk. Körülbelül egy hónapja befejeztük a rézsűt, de a kerékpárút helyreállításával az önkormányzat kérésére megvártuk a jó időt, ez a munkást is hatékonyabbá tette. A telken még füvesíteni fogunk. Horribilis mennyiségű föld van még itt, minden kupacot részletesen elemeztünk.

Réthy Imre elmondta, hogy a legnagyobb kockázatot a gát jelentette. 42 méter mélységű résfal van benne, ilyen munkát még nem végeztek. A teljes tereprendezéssel szeptemberre elkészülnek, a nagy, üres placcot füvesítik. Az 1 milliárd forint nagyságrendű (teljes egészében saját pénz) beruházás révén rendezett zöldfelület alakítanak ki.

Az önkormányzat elővásárlási joggal rendelkezik (amint arról már beszámoltunk, 106 millió forintot elkülönítették a költségvetésben). A GDF Suez telephelye és ügyfélszolgálati irodája változatlan feltételekkel üzemel a Bajcsy-Zsilinszky utcában. Az ingatlan eladása után legalább 10 évig bérlőként maradnak jelenlegi helyükön.

Koczka István műszaki ellenőr arra hívta fel a figyelmet, hogy a füves tér kiválóan alkalmas extrémsportokra. Speciális technológiával és megoldásokkal építeni is lehet majd a területre könnyebb épületeket.

Az önkormányzat hamarosan átadja a forgalomnak a helyreállított kerékpárutat.

forrás: baja.hu

Galéria

BajaBajakerékpárútgáz