2024.07.16, Kedd

Tízezerrel is nőhet a bölcsődei helyek száma 2018-ra. Jelenleg 50 ezer férőhely van az országban.

Tízezerrel is nőhet a bölcsődei helyek száma 2018-ra. Jelenleg 50 ezer férőhely van az országban. A fejlesztést az a pályázat teszi lehetővé, amit a közép-magyarországi régió intézményeire írtak ki. Baján jelenleg három bölcsőde működik, összesen 200 férőhellyel.

A Szent Antal utcai bölcsődében 20 hetes kortól fogadják a gyerekeket, fél 7-től délután 5 óráig vigyáznak rájuk. Óvodába szeptemberben 40-en mennek, a helyükre folyamatosan érkeznek új gyerekek. Az intézmény vezetője azt mondta, a városban minden kisgyereknek tudnak helyet biztosítani. 

Lajdiné Bodó Sarolta bölcsődevezető (III. Bajai Bölcsőde): „A három évet betöltött gyermek, ha nem óvoda érett, maradhat a következő nevelési év végéig. Tehát gyakorlatilag hat hónaptól négy éves korig. Eddig általában 24 hónapos kor után jöttek, amikor letelt a gyed, és az anyukák elmentek gyesre. Anyagi okokból akkor hozták bölcsődébe gyermeküket. Ám az utóbbi egy év azt mutatja, hogy egyre több kisebb gyermek érkezik. Valószínű, hogy a gyed extra már érezteti hatását.” A néhány éve épített bölcsődében 12 csoportszoba van, és időszakos gyermekfelügyeletet is igénybe vehetnek a szülők.

A kormány jövő januárban vezetné be az úgynevezett rugalmas ellátást, aminek lényege, hogy mini, családi és munkahelyi bölcsődék alakulhatnak. A cél az, hogy minden olyan kisgyereknek tudjanak helyben ellátást nyújtani, akiknek mindkét szülője dolgozik. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (EMMI): „Három különböző pályázat segíti a fejlesztéseket, az infrastrukturális beruházásokat és az eszköz beszerzéseket. Ez azt jelenti, hogy a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban 100 milliárd forintot fordítunk bölcsődei és óvodai férőhelyek fejlesztésére, bővítésére, illetve infrastrukturális fejlesztésre, eszközbeszerzésre.”

A jelenlegi szabályozás szerint csak a 10 ezernél több lakosú településen kötelező bölcsődei ellátást biztosítani. Ám 2017. január 1-jétől már azokra az önkormányzatokra is vonatkozna a szabály, amelyek területén legalább 40, három év alatti gyermek él, vagy legalább öt szülő igényli az ellátást.

forrás: baja.hu

Galéria

BajaBajabölcsődebölcsődei és óvodai férőhelyek fejlesztéseeszközbeszerzés