2024.02.25, Vasárnap

Magas a Duna, de árvízi készültségre nem volt szükség Baján

2016.03.07. 08:32

Hirdetés

Levonulóban vannak az árhullámok, egyre kevesebb helyen van érvényben árvízvédelmi készültség. Baján szerdán tetőzik majd a Duna, majd lassan apadni kezd. Árvizi készültségre nem is volt szükség. 

Baján is magas a Duna (szombat reggel 427 centi volt), az előrejelzés szerint szerdán 475 centivel tetőzik, majd ha lassan is, de apadni kezd. Pénteken még több mint 1100 kilométeren volt érvényben készültség. Jelenleg országszerte összesen már kevesebb, mint 840 kilométeren védekeznek: a Tiszán, a Bodrogon, a Sajón-Taktán, a Zagyván, a Hortobágy-Berettyón és a Hármas-Körösön. Ebből több mint 708 kilométeren a legalacsonyabb, elsőfokú, csaknem 130 kilométeren pedig másodfokú a készültség.
A hatnapos előrejelzés szerint a teljes Duna vízgyűjtőjéből az elkövetkező időszakban (területi átlagban) a Felső-Duna és Inn vízgyűjtőjén 5-27, a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén 2-32, a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 15-25, Körösök és Maros vízgyűjtőjén 22-26 milliméter körüli csapadékra lehet számítani.
A vízügyi szervezetek az árhullámok levonulását folyamatosan figyelemmel kísérik, egyben a fokozatoknak megfelelő őr- és figyelőszolgálatot látnak el.
Az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárásának következtében 11 vízügyi igazgatóság területén 53 belvízvédelmi szakaszon tartanak belvízvédelmi készültséget. 21 helyen elsőfokú, 31 szakaszon másodfokú és 1 helyszínen harmadfokon védekeznek.
Jelenleg több mint 78 ezer hektárnyi földterület van víz alatt. A legnagyobb elöntést, 21,7 ezer hektárt az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén regisztrálták.
Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján a következő hat napban az ország nyugati és középső részén 2-4, a keleti területeken 15-30 milliméter csapadék várható, írta az OVF. 

forrás: baja.hu

Galéria

BajaBajaárvízvédelmi készültség