2024.04.28, Vasárnap
Befejeződött a bajai Ady Endre Városi Könyvtár gyermek részleg épületének energetikai korszerűsítése
Kép: bajaionkormanyzat.hu

Befejeződött a bajai Ady Endre Városi Könyvtár gyermek részleg épületének energetikai korszerűsítése

bajaionkormanyzat.hu

2024.01.04. 17:45

Befejeződött a bajai Ady Endre Városi Könyvtár gyermek részleg épületének energetikai korszerűsítése. A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrásból elnyert, 56,24 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg - olvasható a bajaionkormanyzat.hu honlapján.

Hirdetés

A Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című (TOP_Plusz-2.1.1-21 kódszámú) felhívásra 2022. év elején támogatási igényt nyújtott be Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata és sikeresen nyert 56.244.000 Ft összegű, 100% intenzitású támogatást.

A projekt célja az önkormányzati fenntartású könyvtár épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése, ezzel a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának, valamint a fenntartási költségek csökkentése volt.

A könyvtárnak helyet adó épület helyi védettség alatt áll, tartószerkezetileg jó állapotú, energetikailag különálló, elavult, felújításra szorul volt.

A projektben az alábbi tevékenységek valósultak meg:
- Projektarányos akadálymentesítés
- Hőszigetelés és homlokzati nyílászárók cseréje
- Fűtési rendszer korszerűsítése
- Napelemes rendszer kiépítése

Az építési, átalakítási munkák nem érintették az épület tartószerkezeteit, nem tartalmaztak építési engedély köteles tevékenységet. Az épület önálló energetikai rendszerrel rendelkezik, a projekt kidolgozása energetikai központú felmérésen alapult. A projekt eredményei csökkentik az ÜHG-kibocsátást a TNM rendelet előírásaira építve, a fejlesztés megfelel a TNM rendelet jelentős felújítás kategóriájának.

A korszerűsítés előtt az épület az „FF átlagos” energetikai besorolásba tartozott, a fejlesztést követően „CC korszerű” energetikai besorolást szerez.

Projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00013
A projekt befejezési dátum: 2023.12.31.
A projektről bővebb információt a www.bajaionkormanyzat.hu oldalon olvashatnak.
A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósult meg.

BajaBajaAdy Endre Városi Könyvtárenergetikai korszerűsítés