2024.04.28, Vasárnap
A csapadékvíz-gazdálkodás fontosságáról tanácskoztak Baján
Fotó: Bajai TV

A csapadékvíz-gazdálkodás fontosságáról tanácskoztak Baján

bajahangja.hu

2023.12.02. 10:00

A fenntartható körforgásos vízgazdálkodás fogalmának jegyében találkoztak a szakemberek Baján, de nyílt napot is tartottak az egyetemen.

Hirdetés

A lehulló esővíz felhasználási-, elvezetési- és összegyűjtési lehetőségeiről tanácskoztak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának épületében - olvasható a bajahangja.hu honlapján.

Az országos konferencia kapcsán dr. Bíró Tibor dékán elmondta: kiemelt fontosságú a területről van szó, amely azonban némileg elhanyagolt része a szakmának, ezért fejleszteni kell. – Negyedik alakalommal szerveztük meg a konferenciát. A csapadékvíz-gazdálkodás jelentős feladat, ezért szakembereket és az állami gépezetben tevékenykedő döntéshozókat hívunk meg.

Németh Zsolt államtitkár kiemelte: a klímaváltozás miatt kialakuló változások rányomják a bélyegét a csapadékvíz-gazdálkodásra. – Fontos foglalkozni ezekkel a tényezőkkel. A klímaváltozással együtt jár az extrém jelenségek megszaporodása, például egyre gyakoribbak a villámárvizek, melyek kezelésére nincs felkészülve az infrastruktúra.

Réthy Pál helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki látja, milyen gyakoriak az időjárás miatt kialakult katasztrófák. – Fontos, hogy az általános köztudatba is bekerüljön, a csapadékvízzel másképp bánjunk, mint eddig tettük. Az ivóvíz nagyon drága, kár lenne például öntözésre használni.

A konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara egy újabb együttműködési megállapodást kötött, a dokumentumot dr. Bíró Tibor dékán és a Mezőföldi Regionális Vízi-közmű Kft. ügyvezetője írta alá.

A vízügyi mérnökképzés fellegvárának tekinthető karon nyílt napot is tartottak a leendő egyetemisták számára. Az érdeklődők betekintést nyerhettek az intézmény képzéseibe és a hallgatók mindennapi életébe. A rendezvényen nemcsak a Víztudományi Kar szerepelt, a budapesti campusok képviselői is ellátogattak Bajára.

BajaBajaivóvízfenntarthatóságnyílt napNemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi KaraNemzeti Közszolgálati Egyetem