2024.05.06, Hétfő
Újabb támogatott lakhatásra nyílik lehetőség a bajai Sorsfordító Szolgáltató Központban
Fotó: Bajai TV - Hajdu Julianna mutatta be az intézményt

Újabb támogatott lakhatásra nyílik lehetőség a bajai Sorsfordító Szolgáltató Központban

baja.hu

2023.10.14. 09:00

Projektnyitó eseményre várták a vendégeket és az ellátottakat október 12-én, csütörtökön, a bajai Sorsfordító Szolgáltató Központ Dózsa Gy. út 155. szám alatti székhelyén: az intézmény európai uniós finanszírozással valósítja meg soron következő projektjét, amely lehetőséget teremt eddig ellátása bővítésére, bevezetve a támogatott lakhatást.

Hirdetés

Jelenleg 50 fő nappali ellátását tudja biztosítani a Sorsfordító Szolgáltató Központ: ezt a számot szeretnék 62 főre növelni az által, hogy további 12 személy részére lehetővé teszik a támogatott lakhatást – tájékoztatott Opauszki György, a Sorsfordító Szolgáltató Központ képviselője, a projekt felelőse - olvasható a bajahangja.hu honlapján.

"Európai uniós finanszírozással valósul meg a projekt, amelynek keretében fejlesztjük a pszichiátriai betegek nappali ellátását, illetve új férőhelyet alakítunk ki 12 fő számára, támogatott lakhatás formájában, itt Baján.

A nappali ellátás keretében az életfunkció fenntartásához szükséges alapvető szolgáltatásokat is igénybe tudnak venni a kedvezményezettek, tehát lehetőségük nyílik tisztálkodni, kimosni a ruháikat, étkezni, adományokhoz jutni. Ezen felül rendelkezésükre állna különféle önfejlesztő és szabadidős tevékenységek, de van lehetőség közös kirándulásokra, csoportfoglalkozásokra. Jelenleg a nappali ellátás teljes kapacitással működik, és lenne igény bővítésre, illetve a bentlakásra, amit a projekt keretében valósítunk meg. Az Erdész utcában vásároltunk egy ingatlant, ami azelőtt panzió volt, és teljesen alkalmas erre a célra. Jövő héten vesszük birtokba, és elkezdjük a felkészítést a támogatott lakhatási életformára. Szükségletfelméréssel indítunk, egyelőre 3-4 jelentkezőnk van, de valószínűleg amint elmegy a híre, ez a szám is növekedni fog" – részletezte a projektfelelős.

Az egyházi fenntartású háttér azt is hivatott biztosítani, hogy az emberek fizikai szükségletein túl a lelkével is foglalkozzanak – emelte ki Mészáros Kornél baptista lelkész, a Sorsfordító Szolgáltató Központ vezetője, igazgatótanácsának elnöke. Mint mondta, egyre nagyobb szükség van ilyen jellegű projektekre, sokan keresik, hol találhatnának biztonságos otthont.

"A támogatott lakhatás lényege, hogy személyesebb, mint egy hatalmas intézményi rendszer, és sokkal inkább emberszámba veszik azokat, akik ellátási szükséget szenvednek.

Az más kérdés, hogy az emberek ezt hogyan tudják beépíteni a személyiségükbe, és ebben kiteljesedni, de mi igyekszünk ezt minél inkább megvalósítani. Gyakran mondjuk, hogy nem elég csak betartatni a szabályokat, hanem hozzá kell tennünk valami többletet. Bár nem végzünk radikális missziót az ellátottak körében, de megismertetjük őket a hitünk lényegével, és eléjük tárjuk a lehetőséget.

Természetesen mindez felekezetközi jelleggel valósul meg, bárki a saját vallását gyakorolhatja. Mi inkább arról beszélünk, mit jelent lelkileg az a kapaszkodó, hogy valaki hihet Istenben, a bűnbocsánatban, a Gondviselésben. Ezt az intézményi lelkész jelenléte tudja a leginkább beépíteni a napi gyakorlatba, és a munkatársak számára is fontos a lelki háttérnek ez a fajta biztonsága – ismertette a központ vezetője, aki köszöntőjében párhuzamot vont az ellátás és a Gondviselés között. – Amikor felmerül bennünk a kérdés, hogy mit tudunk kezdeni egy vészhelyzetben lévő emberrel, arra gondolunk, mit tett Isten a világért, amikor rájött, hogy baj: elküldte az egyszülött fiát. Nekünk is az a dolgunk, hogy tegyünk valamit az emberekkel, az emberekért, rányitva szemünket a szükségben lévőkre" – mondta a lelkész.

 

A cikk teljes szövege a bajahangja.hu honlapján olvasható el.

BajaBajaSorsfordító Szolgáltató Központlakhatás