2024.03.19, Kedd
Elfoglalta téli pihenőhelyét a bajai hajómalom
Fotó: Kelemen Áron / baja.hu

Elfoglalta téli pihenőhelyét a bajai hajómalom

baja.hu

2022.12.02. 09:49

Az objektumot november 28-án délelőtt tolóhajókkal vontatták át a Dunáról a Sugovicára, ahol a Kagyló alatti stégen horgonyoz tavaszig.

Hirdetés

Látványos folyamat, amikor a hajómalom méltóságteljes lassú tempóban eléri téli kikötőjét. Szőts Mónika, a Bajai Hajómalom Egyesület elnöke arról tájékoztatott, okkal változtatták meg idén a téli állomáshelyet. – Ilyenkor a hajómalom a Dunáról beköltözik egy védettebb szakaszra. Korábban egészen a jégtörők mellé került, de ez sok gondot okozott, a szélmozgások következtében a vízijárművek összeütköztek, és nehezen vagy csak vízről lehetett megközelíteni. Ezért idén a Kagyló alatti stégen telel, ami turisztikai szempontból is jó, mert sokan sétálnak arra.

Külön egyeztetés után igény esetén ki is nyitjuk az objektumot. Ellenőrizni azonban sokkal könnyebb ezen a helyen, bár a vízállást itt is figyelni kell, napi szinten mozgatva a köteleket, de sokkal könnyebben megközelíthető, tisztán tartható, a vízügyi szakemberek is ezt a helyet javasolták – részletezte a döntés okát az elnök. Hozzátette: a hajómalom általában Szent György napig, április 24-e környékéig marad a téli helyén, majd a vízállástól függően úsztatják vissza a Dunára. (A munkálatokban az ADUVIZIG tolóhajója és a Nyisztor Daru egyik gépe vett részt.)

A teljes cikk Baja honlapján olvasható. 

Bajabajai hajómalom