2024.07.27, Szombat
Állatok Világnapja a rendelőben
Illusztráció: Pixabay

Állatok Világnapja a rendelőben

baja.hu

2022.10.09. 10:00

Az állatok közelsége jó hatással van az autizmussal élők szorongására, csökkenti a stresszt, csillapíthatja az esetleges dührohamok intenzitását.

Különleges programmal készültek az állatok világnapja alkalmából a bajai EGYMI autista tagozatának pedagógusai: néhány gyermekkel ellátogattak a Háromnyúl utcai JókedVet állatorvosi rendelőbe, ahol értékes tapasztalatokat szerezhettek az állatok egészségvédelmének fontosságáról. A fiatalok saját állataikról is szívesen meséltek a helyszínen szintén megjelent állatvédőknek és a sajtó képviselőinek - olvasható Baja honlapján

Azért is találkozunk az állatok világ napja alkalmából éppen egy állatorvosi rendelőben, hogy felhívjuk a figyelmet kedvenceink egészségvédelmére, a szűrővizsgálatok fontosságára. Ha tehetjük, évente legalább egyszer vigyük el kedvencünket orvoshoz általános állapotfelmérésre, ne csak akkor menjünk, ha már beteg az állat. Próbáljuk megelőzni a problémát! – emelte ki dr. Kiss-Mikó Eszter kisállat szakorvos.

Hozzátette: ilyen vizsgálatok a részletes fizikális vizsgálat, a vérvétel, illetve a műszeres diagnosztika, pl. ultrahang, ezeket jelen alkalommal két mentett-befogadott állat, Totti (kutya) és Micuska (macska) segítségével és aktív részvételével mutatta be a gyereknek. Az sem volt véletlen, hogy az állatorvos épp mentett kisállatokat hívott segítségül: általuk is szerette volna felhívni a figyelmet a városunkban tevékenykedő állatvédő civil szervezetekre (pl. Jeromos Állatmentő és Természetvédő Egyesület, Összefogás a Bajai Cicákért Egyesület). – Ha tehetjük, fogadjunk örökbe kisállatot, de ha nincs erre lehetőségünk, az önkénteseket is tárt karokkal várják a menhelyek és az egyesületek – mondta az állatorvos.

Dr. Kiss-Mikó Eszter azt is elmondta: számára külön öröm, ha gyerekek is jelen vannak a vizsgálatoknál, mivel fontos, hogy ők is megismerjék ennek a procedúráját, és ne féljenek elkísérni kedvencüket az állatorvoshoz. Az állatorvos attól sem jött zavarba, hogy ezúttal autizmus spektrumzavarral élő gyermekek látogattak el a rendelőjébe: édesanyja, az autista tagozat vezetőjeként dolgozó Hegyi Matild által régóta kötődik hozzájuk, és tudja, hogy ők sokszor másként látják a világot.

Sokuk igen jól meg tudja érteni az állatok nem nyelvi kommunikációját, beleéli magát az érzéseikbe. Úgy tudom, egy állat közelsége – legyen az cica vagy kutya – jó hatással van az autizmussal élők szorongására, csökkenti a stresszt, csillapíthatja az esetleges dührohamok intenzitását stb.

A teljes cikk a város oldalán olvasható. 

BajaÁllatok Világnapja

Ajánló