2024.04.18, Csütörtök
Átadták a Bajai Járási Hivatal felújított épületegyüttesét
Fotók: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Átadták a Bajai Járási Hivatal felújított épületegyüttesét

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2022.07.08. 12:04

Soha nem tudhatott maga mögött ilyen eredményes tíz évet, ilyen tudatos építkezést és fejlesztést a modern magyar közigazgatás – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára Baján, a járási hivatal felújított épületegyüttesének átadó ünnepségén.

Hirdetés

Július 7-én adták át a Bajai Járási Hivatal felújított épületegyüttesét. Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, Zsigó Róbert országgyűlési képviselő és Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja - olvasható a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal honlapján. 

Egy kormánymegbízott legnagyobb álma, hogy minden kollégája és minden ügyfél a lehető legjobb között tudjon dolgozni, illetve igénybe venni a szolgáltatásokat – mondta beszédében a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Kovács Ernő köszönetet mondott mindenkinek, akik az épület felújításában közreműködött.

Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy mára a Bajai járás településein élők valóban megfelelő színvonalon intézhetik ügyeiket, ehhez pedig a megújult épületek mellett a dolgozók elhivatottsága is hozzájárul.

Országos szinten több mint 500 épület újult meg, csak a megyében1,2 milliárd forintot fordítottak az intézmények felújítására – mondta köszöntőjében a területi közigazgatásért felelős államtitkár. Dr. György István hangsúlyozta: az infrastrukturális fejlesztések mellett fontos a közigazgatás folyamatos modernizálása is, élni kell a digitalizáció adta lehetőségekkel. Soha nem tudhatott maga mögött ilyen eredményes tíz évet, ilyen tudatos építkezést és fejlesztést a modern magyar közigazgatás - fogalmazott. Egyszerűsödik az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódó utazási költségtérítés rendszere és nemrég elindult az állami változáskezelési szolgáltatás, amely jelentősen megkönnyíti a közművek átíratását, hiszen a felhasználóváltás otthonról is elintézhetővé vált – hangoztatta az államtitkár. Dr. György István szerint a közigazgatás szempontjából ennek a kormányzati ciklusnak az egyik fő célkitűzése a rendelkezésre álló adatbázisok minél hatékonyabb összekapcsolása, hogy onnan minél több adatot kinyerve, minél kevesebbet kelljen az ügyfelektől kérni. Egyedülállónak nevezte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint 4,5 millió embernek készíti el a személyijövedelemadó-bevallását, és megemlítette az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret is, az EESZT-t, amely minden magyar biztosított egészségügyi anamnéziseit tartalmazza. A következő évek céljai között az online kormányablak kialakítását és a falvak lakóinak biztosított kormányablakbuszok további fejlesztését említette.

A XIX. század végén épült, négy épületből álló Bajai Járási Hivatalban 1882-1992 között iskola működött. Az épületegyüttes 2014-ben részlegesen, 2018-ban pedig teljesen a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal üzemeltetésébe, illetve vagyonkezelésébe került. A város frekventált közlekedési csomópontjában elhelyezkedő örökségvédelmi területen álló épületek revitalizációja és több szakaszban zajló felújítása 2014-ben kezdődött meg – ekkor kormányablakot alakítottak ki. 2021-ben, kormányzati segítséggel (többletforrás biztosításával) megkezdődött és 2022 júniusában fejeződött be a négy épület energetikai korszerűsítése.

A helyi védelem alatt álló B épületen a homlokzati nyílászárók cseréje és a padlás hőszigetelése valósult meg. A másik három épületen homlokzati hőszigetelés, padlás- és tetőszigetelések történtek. Mind a négy épületen új, korszerű, háromrétegű üvegezésű, fa szerkezetű ablakokra és ajtókra cserélték a homlokzati nyílászárókat, törekedve a műemléki környezetbe való illeszkedésre. A három hőszigetelt épületben fűtéskorszerűsítés is megvalósult. A korábbi elavult gáz konvektoros rendszerek helyett gázkazánról működő, radiátoros, modern kondenzációs központi fűtést építettek ki.

A beruházás megvalósítására a KEHOP 5.2.2 pályázat 187 millió forint fedezetett biztosított, melyet a kormány 169 millió forinttal egészített ki. Az épületekben jelenleg 76 kolléga dolgozik, a tervezett második ütem (belső felújítás) megvalósulása után kialakítható az integrált Járási Hivatal, ahol másfélszer ennyien is elférnek majd. Az épületekben működik  a hatósági-, a kormányablak-, a gyámügyi-, valamint az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztály.

BajaBács-Kiskun Megyei Kormányhivatal