2024.03.19, Kedd
Hatalmas érdeklődés övezte a Múzeumok Éjszakáját Baján is
Illusztráció: Pixabay

Hatalmas érdeklődés övezte a Múzeumok Éjszakáját Baján is

baja.hu

2022.06.28. 14:15

Számos színes program várta az érdeklődőket többek között a Bunyevác Tájházban, a Csillagvizsgálóban és a Bagolyvárban is.

Hirdetés

Idén is hosszas készülődés és összetett szervezőmunka előzte meg Baján a Múzeumok Éjszakája rendezvényét, amelyet június 25-én, szombaton tartottak nyolc helyszínen - olvasható a város honlapján

Sokrétű tehetséggel megáldott, illusztris családja Bajának az Éber família, amely hosszú évek óta jeles személyiségek egész sorát adta az országos művészeti életnek. A Jókai utcában található Éber-emlékház a bajai Türr István Múzeum részeként kegyelettel, de élő módon őrzi emléküket és hagyatékukat, a Múzeumok Éjszakájára itt szervezett program pedig mindig a leglátogatottabbak közé tartozik. Idén sem volt ez másként: Éber Anna, a ház kurátora ezúttal a balett műfaját állította az est középpontjába, nem véletlenül, hiszen a festő Éber Anna lánya, Pártay Lilla, valamint unokája, Pártay Rita (Pártay Álmos lánya) egyaránt ebben a művészeti ágban szerzett hírnevet. Ezúttal mindketten ellátogattak Bajára, hogy az Év Múzeuma rangos címet elnyert intézmény rendezvényén családjukról, életükről meséljenek a közönségnek, illetve az őket faggató Pethő Attilának.

A száz éves ház kertjét kapunyitás után hamar benépesítették az érdeklődők, abban a tudatban, hogy az est középpontjába ezúttal Éber Anna kerül, aki id. Éber Sándor és Bartsch Julianna elsőszülött gyermekeként, maga is festővé válván viszonylag korán elhagyta a szülői házat és várost, hogy megtalálja a maga útját. Amint azt elöljáróban Éber Anna ismertette: az Anci néniként is emlegetett Éber Anna 1905. szeptember 20-án született Baján, és húsz évvel ezelőtt, 97 éves korában hunyt el. Férje Pártay István festőművész volt, három gyermekük született: Álmos, Lilla és Tünde.

További színes programok várták az érdeklődőket a Bunyevác Tájházban, a Csillagvizsgálóban és a Bagolyvárban is. A Bácskai Kultúrpalota kiállítóterei szintén nyitva álltak az érdeklődők előtt, és a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Fiókja bajai levéltárába is többen betértek, nemcsak a bajai kórház történetét, illetve helyi fogorvosok hagyatékát feldolgozó kiállítások okán, hanem érdeklődni pl. a családfakutatás esetleges lehetőségeiről is.

A teljes cikk a város oldalán olvasható

 

 

BajaMúzeumok Éjszakája