2024.04.29, Hétfő
Nyári Mikulás ünnepséget tartanak szombaton Baján
Illusztráció: Envato

Nyári Mikulás ünnepséget tartanak szombaton Baján

baja.hu

2022.05.18. 15:09

A programban először orthodox liturgiát tartanak a nagy szerb templomban, majd a búcsú mulatsággal folytatódik.

Hirdetés

A koronavírus miatt az elmúlt két esztendőben kényszerűségből elmaradt a hagyományos Szent Miklós-napi búcsú (Nyári Mikulás), amelyet most, a kedvező járványügyi helyzetben május 22-én, vasárnap délelőtt 10 órától újra megtartanak a nagy szerb templomban. Hivatalosan Szent Miklós ereklyéinek átvitele az ünnep neve – olvasható Baja honlapján.

A közlemény ismerteti: a történet az 1080-as évek elején kezdődött, amikor I. Alexiosz bizánci császár egy időre kénytelen volt átengedni kis-ázsiai területeit, így Müra (Szent Miklós városa) a szeldzsuk törökök befolyása alá került. A politikai kavarodást kihasználva 1087-ben Bari városából érkező tengerészek jelentek meg Mürában azon hátsó szándéktól vezérelve, hogy úgymond biztos helyre menekítsék, azaz ellopják a sírból a szent ember földi maradványait. Sikerült is szemfüles módon magukhoz venni Miklós csontjait, és azokkal május 9-én dicsőségesen bevonultak szülővárosukba. Erre emlékeztet ez az ünnep.

A Bajai Szerb Önkormányzat és a Bajai Szerb Orthodox Egyházközség által szervezett programban először orthodox (pravoszláv) liturgiát tartanak a nagy szerb templomban. A szertartást Jovan Bibity bajai parókus celebrálja. Ezt követően egy körmenet keretében kívülről körüljárják a templomot, majd következik a kalács- és koivoszentelés, utána a kalács felvágása falatkákra, melyet némi bor kíséretében kínálnak a résztvevőknek.

A részletes program a város honlapján található.

Bajabúcsúegyház