2024.03.28, Csütörtök
Tartalmas, kiváló minőségű borokat termelnek Baján
illusztráció - pixabay

Tartalmas, kiváló minőségű borokat termelnek Baján

baja.hu

2022.03.28. 13:59

Baján és a környéken közel 500 hektáron termelnek szőlőt.

Hirdetés

Baja város idei borait is kiválasztották a Hajós-Bajai Borvidék által szervezett hagyományos versenyen március 23-án, a Sobri étteremben. A szakmai zsűri összesen nyolcvan tételt bírált el, kiélezett versenyben – olvasható a város honlapján.

Baján és a környéken közel 500 hektáron termelnek szőlőt, a hegyközség területe kiterjed Dávodtól Sükösdig, Bajától Borotáig – mondta el Koch Csaba, a Bajai hegyközség és a Hajós-Bajai Borvidék elnöke.

„Minden év márciusában megrendezzük a versenyt. Idén tíz olyan borászat nevezett, amely palackos minőségi borokat készít. Összesen 80 tétel érkezett: ebből 40 fehér bor, 18 rozé és 22 vörös, amelyeket három bizottság vak kóstolással bírál el. Hívtunk szakembereket a környékről, a megyéből és a megyén túlról is. 100 pontos a rendszer, a 87 pont fölöttiek kapnak érmet, az arany érmesek közül pedig kiválasztjuk a legjobb fehér, rozé, illetve vörös bort, amely Baja város bora lesz 2022-ben” – ismertette az elnök.

Hozzátette: nézetük szerint a Hajós-Bajai borvidék az elmúlt években sokat lépett előre a ranglistán. Egyre több olyan borászat működik, amely jó minőségű palackos borokat készít, többen bekerültek országos és nemzetközi láncolatokba. Folyamatosan fejlődnek a kisebb termelők is, a járványhelyzet pedig közelebb hozta egymáshoz a fogyasztókat és termelőket, ez a jövőben is hasznos lehet.

„A tavalyi nagyon érdekes évjárat volt: hosszú, hűvös tavasz után száraz időszak jött, ezért viszonylag kis termés alakult ki, de megfelelő őszi időszaknak köszönhetően mégis tartalmas, jó borok készülhettek 2021-ben, ha csekélyebb mennyiségben is. Idén is nagy az aszály, a nyár végi, szeptemberi időjárástól függ inkább az évjárat” – ismertette az elnök.

 

A teljes hír Baja honlapján olvasható.

 

 

Bajaborborászat