2024.04.27, Szombat
Állatorvosi ügyelet lehet Baján
illusztráció - pixabay

Állatorvosi ügyelet lehet Baján

baja.hu

2021.12.17. 15:46

Hatalmas szükség mutatkozik az állatorvosi ügyelet megszervezésére, mivel a kisállat-tartók rendelési időn kívül csak igen távoli településekre tudják vinni állataikat, ha hirtelen betegség vagy sérülés lép fel.

Hirdetés

Újabb nagy lépést tehet Baja az állatvédelem területén: az önkormányzat és a helyi állatorvosok összefogásának köszönhetően Baján hamarosan – a környéken egyedülálló módon – megvalósulhat az állatorvosi ügyelet. Az erről szóló előterjesztést a december 16-i képviselő-testületi ülésen egyhangúlag szavazták meg a városatyák – olvasható Baja honlapján.

Még 2020 tavaszán hívta össze a városvezetés képviselete a Baján és környéken tevékenykedő állatvédőket, civil szervezeti aktivistákat, hogy felmérjék a problémákat.

„Már akkor felmerült: hatalmas szükség mutatkozna az állatorvosi ügyelet megszervezésére, mivel a kisállat-tartók rendelési időn kívül csak igen távoli településekre (pl. Dunaföldvár) tudják vinni állataikat, ha hirtelen betegség vagy sérülés lép fel. Idén májusban összehívtuk a téma iránt érdeklődést mutató állatorvosokat, hogy megtudjuk, milyen feltételekkel tudnánk közösen eleget tenni ennek a jogos lakossági igénynek.

Tudtuk: legalább hat orvosra van szükség ahhoz, hogy kb. másfél havonta egy-egy alkalom vállalható legyen. Az állatorvosok később külön is megbeszélést folytattak, ennek alapján javasolták, hogy szólítsuk meg együttműködésre a környező településeket is. Így a bajai és a bácsalmási járás összes településére kiküldtük a tájékoztatást a csatlakozási lehetőségről, eddig hét falu jelezte a szándékot, de továbbiakra is számítunk” – tájékoztatott Hajdú Miklós alpolgármester.

Hozzátette: kiszámolták az ügyeleti díjat, amellyel az önkormányzat tudja támogatni a megvalósítást. Ez az összeg egyfajta rendelkezésre állási díjként illeti meg az ügyeletet vállaló orvost, aki ezen felül az egyébként is megszokott saját díjszabásaival dolgozik, ugyanakkor többlet költséget számolhat fel olyan páciensek esetében, akik nem a csatlakozott települések valamelyikéről érkeznek. Mivel több településről még várják a választ, valamint a helyi önkormányzat és képviselő-testület döntését, ezért az ügyelet február 1-jétől kezdődik, az egész évre szóló beosztást minden település honlapján elérhetővé teszik.

További információ a város honlapján olvasható.

 

BajaBajaállatorvos