2024.04.25, Csütörtök
A
Fotó: Zsigó Róbert/facebook

A "Jövőd a tét!”: pályaválasztási kiállítást tartottak Baján

Forrás: BKMKH

2021.11.11. 12:42

A pályaorientációs rendezvényen bemutatkoznak a Bajai Szakképzési Centrum tanintézményei, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály, valamint a Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációt segítő szolgáltatásaival is ismerkedhetnek a látogatók.

Hirdetés

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály célkitűzései között szerepel a nyilvántartott álláskeresők számának csökkentése. Feladataik között szerepel továbbá a térség munkaerőpiaci helyzetének elemzése, és reagálni a változásokra.

Bács-Kiskun megyében a 2021. októberi adatok alapján a nyilvántartott álláskeresők száma 11528 fő (5102 férfi 44,3%, 6426 nő 55,7%, illetve 25 év alatti 1240 fő 11%) a COVID járványt megelőző 2019. évi adatoknál kedvezőbb.
 

 


A javuló tendencia érdekében a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal idén a szakképzési centrumokkal, valamint a BKM-i Kereskedelmi és Iparkamarával közösen valósítja meg a pályaorientációs programját - áll a kormányhivatal lapunkhoz eljuttatott közleményében.

„Jövőd a tét!” pályaválasztási rendezvény hosszú évekre visszanyúló múltja, (19 alkalommal került megrendezésre) a magas színvonala és rendkívüli népszerűségének köszönhetően az idén is fokozott érdeklődésre tart számot, a megvalósult programok és az előzetes regisztráció alapján.

A rendezvények elsődleges célja a szakképzés és a benne rejlő karrierlehetőségek népszerűsítése a 7-8. osztályos korosztály körében.

A közleményben kiemelték:

"Célunk a Szakképzési Centrummal közösen, a szakképzés új, átalakított rendszerének megismertetése, ezzel együtt a megyei szakképzési lehetőségek ajánlása. Emellett figyelmet fordítunk az térség meghatározó vállalkozásainak bemutatására és az érdeklődő szülők célirányos tájékoztatására" 

 

Pályaválasztási Roadshow-t is szerveznek

A rendezvények várható pozitív hatása jól tervezhető a meglévő korábbi tapasztalataik alapján. A COVID járvány miatt a több ezer fős látogatottságú rendezvények idei megrendezését felváltotta a több helyszínen kisebb létszámú események sorozata.

Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály munkatársai a Kereskedelmi és Iparkamarával közösen, a járásokban Pályaválasztási Roadshow-t szerveznek, ahol 150-200 főt fogadnak helyszínenként megbontva, szervezetten és ütemezetten.

Az eddig megvalósult (Tiszakécske, Kiskunfélegyháza, Soltvadkert, Kiskunmajsa Kiskunhalas és Kalocsa) rendezvények tapasztalata alapján elmondható, hogy a hangsúly az egyéni tájékoztatásra és a közvetlen, személyre szóló orientációra fókuszált, a mélyebb hatás elérése érdekében a célcsoportban.

 

 

„Jövőd a tét!” Pályaválasztási Roadshow 2021.

 

Helyszín

Időpont

1

Kecskemét, KSZC szervezi Messzi István Sportcsarnok

2021.10.01

2

Tiszakécske, Arany János Művelődési Központ

2021.10.04

3

Kiskunfélegyháza, Platán Általános Iskola

2021.10.05

4

Soltvadkert, Kossuth Lajos Evangélikus Ált. Iskola

2021.10.14

5

Kiskunmajsa, Városi György Sportcsarnok

2021.10.15

6

Kiskunhalas, Szent József Katolikus Ált. Iskola

2021.11.03

7

Kalocsa, Fényi Gyula Ált. Iskola

2021.11.04

8

Baja, BSZC szervezi -Turisztikai Központ

2021.11.10

9

Jánoshalma, Imre Zoltán Művelődési Központ

2021.11.11

10

Solt, Vécsei Károly Általános Iskola

2021.11.15

11

Kiskőrös, Wattay Technikum és Kollégium

2021.11.12

12

Kunszentmiklós, KSZC

2021.11.25

 
 
 

 

A rendezvénysorozat létjogosultsága az előzőekben említett, népszerű „Jövőd a tét!” brand folytatásaként a tapasztalható érdeklődés és a tanintézmények pozitív visszajelzései alapján megalapozott.

A szakképzési centrumok, az Iparkamara, valamint a Foglalkoztatási Szolgálat naprakész, szerteágazó munkaerő-piaci kapcsolatainak köszönhetően az aktuális folyamatokhoz és a térségi sajátosságokhoz való alkalmazkodás konkrét ajánlásokon keresztül fog megjelenni a duális gazdasági partnerek bevonásával.

Ezekkel a standokkal találkozhatunk majd a rendezvényen

Sugó Parti, Szakma Party – „Jövőd a tét!” Pályaorientációs Rendezvényen bemutatkozik

  • a Bajai Szakképzési Centrum tanintézményei,
  • a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya,
  • valamint a Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációt segítő szolgáltatásaival is ismerkedhetnek a látogatók.

A Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály önálló „szigettel” jelenik meg ahol a látogatók közvetlenül vehetik igénybe szolgáltatásainkat és játékos vetélkedőkön, kvízjátékkal ismerkedhetnek meg szakmákkal.

A szakképzési centrum iskoláiban, 15 ágazatban több mint 27 szakmát lehet megtanulni.

A közlemény szerint a kiállítói standokon a legtöbb ágazatuk bemutatkozik:

ki lehet próbálni a különböző technológiai folyamatokat demonstráló szimulátorokat, a csempemozaik készítésétől az újraélesztésen át a virágkötészetig számos szakmákhoz kapcsolódó tevekénység megismerésére van lehetőség.
 

Idén az eddiginél is több látogatóra lehet számítani 

A #tanuljszakmát- „Jövőd a tét!” Pályaorientációs Rendezvénynek Kecskeméten 2021. október 1-én (péntek) a Messzi István Sportcsarnok adott otthont, ahol a látogatók száma meghaladta 3000 főt. Az eddig 6 helyszínen lezajlott roadshow-n mintegy 800 diák vett részt.

Sugó Parti, Szakma Party – „Jövőd a tét!” pályaorientációs fesztivál résztvevőit Baján 2021. november 10-én a Turisztikai Központ fogadja, előzetes regisztráció alapján 1200-1500 főre részvételére lehet számítani.

További információk kapcsán a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal facebook oldaláról, továbbá a hivatalos weboldaláról lehet tájékozódni.

BajaBács-Kiskun Megyei KormányhivatalBács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamaraálláskeresőkrendezvény