2024.03.19, Kedd
Ünnepélyes keretek között nyitotta meg a 2021/2022-es tanévet a bajai Eötvös József Főiskola közössége
Fotó: Kelemen Áron/baja.hu

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg a 2021/2022-es tanévet a bajai Eötvös József Főiskola közössége

baja.hu

2021.09.09. 15:49

A Szegedi úti campus díszterme zsúfolásig telt első éves hallgatókkal, vendégekkel és díszokleveles pedagógusokkal.

Hirdetés

A jó tanár a lehetőségeket mutatja meg diákjainak – idézte Németh László író gondolatát dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya, az EJF rektora, köszöntve a hallgatókat az 1870-ben báró Eötvös József vallás- és közoktatási miniszter által alapított intézményben. Elmondta: bár a tanév most indul, a munka már elkezdődött, hiszen augusztus utolsó napjaiban idegen nyelvű nyári akadémia zajlott angol, horvát és német nyelven, de folytatódik az épület külső felújítása is, és egy sikeres gólyatáboron is túl vannak.

Az első évüket kezdő főiskolai hallgatókat arról biztosította: bár mindannyian abban bíznak, hogy ez a tanév már jelenléti oktatásban telhet, felkészültek arra is, hogy szükség esetén digitális formában oktassanak, és a partnerintézmények is felkészültek a gyakornokok fogadására. – A szakmai tudás arra kötelez, hogy ugyanazt a minőséget biztosítsuk a fiatalok számára, mint az intézmény kezdetekor. A hallgatókat pedig arra kérjük: pályafutásuk alakításában tekintsenek példaként a díszdiplomásokra – összegezte a rektor.

Az első éves hallgatókat Bozsánovics Maja IV. éves horvát tanító szakos hallgató Kányádi Sándor versével köszöntötte, majd megtörtént az ünnepélyes fogadalomtétel és a rektori kézfogás is, így a fiatalok immár hivatalosan is főiskolai hallgatók lettek.

Mindig megható mozzanata a főiskolai tanévnyitónak a díszokleveles egykori hallgatók köszöntése. A hagyomány szerint arany oklevelet az 50, gyémánt oklevelet a 60, vas oklevelet a 65, rubin oklevelet a 70, gránit oklevelet pedig a 75 éve végzett pedagógusok vehetnek át, akik életpályájuk során hivatásuk gyakorlásában közmegbecsülésre tettek szert, ezáltal az egykori tanítóképző hírnevét öregbítették. A jelen lévő díszdiplomásokat dr. Kanizsai Mária főiskolai tanár köszöntötte szívhez szóló szavakkal, kiemelve: mindannyian egy közös szellemi családhoz tartoznak. – Belépve a nagy fakapun: mindannyian otthon vagyunk.

Az intézmény 150 éve a szellemi javak és a tudás átadásának háza, reméljük, még sokáig az is marad. Történetének mindenki részévé válik, aki itt tanul, itt dolgozik, becsülettel, tiszta szívvel teszi a dolgát – mondta a pedagógus. Kiemelte: a jelenlegi díszdiplomások is itt szerezték azt a tudást, amely későbbi életpályájukat meghatározta, többen közülük visszatértek tanítani, vagy akár vezetőként is, magasabb szinten szolgálták a pedagógia ügyét. Idén arany jubileumi oklevelet (és emlékplakettet) Katanichné Páncsity Katalin és Takács Mátyás, gyémánt díszoklevelet Antal István Gábor, Berényi Tibor, dr. Zorn Antal, Szalay Gyula, rubin díszoklevelet pedig dr. Juhász Károly vett át. A díszdiplomások nevében dr. Zorn Antal köszönte meg az elismerést, felidézve saját diákéveit, megosztva régi, soha nem halványuló emlékeket.

Ugyanezen alkalomból vehette át főiskolai tanárrá való kinevezését Bakonyiné dr. Kovács Bea általános-rektorhelyettes, dr. Kiss Zoltán, a Pedagógusképző Intézet igazgatója és dr. Póla Péter, a Gazdálkodási Intézet igazgatója, valamint több főiskolai hallgató is rektori dicséretben részesült.

forrás: baja.hu

BajaEötvös József FőiskolaBaja