2024.04.26, Péntek
Intelligens ipari technológiával fejlesztettek egy bajai magasraktárt
Illusztráció, pexels.com

Intelligens ipari technológiával fejlesztettek egy bajai magasraktárt

MTI

2021.08.30. 15:31

A beruházásnak köszönhetően automatizált robotok végzik a logisztikai, rakodási feladatokat a magyar tulajdonban lévő vállalat új raktárépületében.

Hirdetés

Magyarország javuló versenyképességéhez járulnak hozzá mindazon vállalatok, amelyek kormányzati segítséggel, vagy anélkül az intelligens ipari technológiába fektetnek be - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter Baján, az Axiál Kft. legújabb, 2 milliárd forintos raktárberuházásának avatóján.

A cég a Nagyvállalati beruházási program révén egymilliárd forint állami támogatást kapott a fejlesztéshez.

Az új magasraktárban automatizált robotok végzik a logisztikai, rakodási feladatokat a magyar tulajdonban lévő vállalat új raktárépületében.


A pénzügyminiszter köszöntőjében kiemelte: nem a munkahelyek megszűnését jelenti ez a fajta átalakulás, hanem azok megtartását, sőt, sok esetben olyan munkahelyeket teremthet, amelyek korábban nem voltak. Hozzátette, hogy ezzel a beruházással több mint 800 munkahelyet is megvédenek.

Az ország az elmúlt fél évben a járvány okozta válság ellenére több nemzetközi versenyképességi rangsorban is előrelépett.

A magyar kormány a válságkezelésben és a gazdaság újraindításában is a vállalatok támogatásának, a beruházások ösztönzésének és a munkahelyek megőrzésének útját választotta a megszorítás rossz stratégiája helyett .

- mondta Varga Mihály.

Harminc éves múltra tekint vissza a vállalat

A bajai 2 milliárdos beruházás egyike azoknak a világszínvonalú beruházásoknak, amelyek gyorsítják a magyar gazdaság újraindítását - fogalmazott Varga Mihály, aki hozzátette a cél, hogy a támogatott cégek nagyobb távlatokban is ütőképesek és fejlődésre képesek legyenek. Közölte, hogy a Nagyvállalati beruházási programban már 190 beruházást, 170 milliárd forinttal támogatott az állam, és a támogatások révén több mint 400 milliárd forint értékű beruházás valósult meg az országban.

Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője beszámolt azokról a digitális megoldásokról, amelyek újabb kihívások elé állították a céget. Hangsúlyozta: szükség lesz a jövőben is az emberi munkára és a mostani fejlesztés sem jár létszámcsökkentéssel. Hozzátette: a fejlesztéseket folytatni kívánják a bajai és a miskolci telephelyükön is. Utóbbi telephelyet pedig a jövőben Felsőzsolcára költöztetik.

Az Axiál Bt. 1991-ben 100 ezer forint törzstőkével alakult, 1992-re vált családi vállalkozássá. A cég 1995-től mezőgazdasági gépek forgalmazásával, szerviz- és műszaki háttérszolgáltatásokkal bővítette kínálatát. 1996-ban alakult kft.-vé és a társaság törzstőkéjét 50 millió forintra emelték, a cég pedig mára már több mint 800 dolgozónak ad munkát.

BajaraktárAxiál Kft.munkahelyteremtő beruházás