2024.04.26, Péntek
Baja: Humorba oltott gondolatok
baja.hu

Baja: Humorba oltott gondolatok

baja.hu/Sándor Boglárka

2021.08.29. 11:28

Tavaly a vírus miatt elmaradt, idén azonban – ha szokatlan időpontban is, de – sikerült megszervezni a nemzetközi képzőművészeti alkotótábort, amelynek tizenegy éve ad otthont a bajai Egységes Módszertani és Gyógypedagógiai Intézmény (EGYMI).

Hirdetés

Nyolcan alkottak együtt öt napon át Baján: Damir Novak karikaturista Horvátországból, Jugoslav Vlahovic festő, karikaturista Szerbiából, Miroslav Hajnos festő, karikaturista Lengyelországból, Missura Éva Budapestről érkezett, a csapatot pedig bajai művészek – Kelemen István karikaturista, Vidovits Iván festő, Gyuricza András fotós és Szigeti Kevin grafikus – egészítette ki. A tábor inspirációi nyomán született alkotásokból nyílt zárókiállítás megnyitójára augusztus 27-én várták a művészetpártolókat az EGYMI körgalériáján. A szép számban egybegyűlteket Müller István, az oktatási intézmény főigazgatója üdvözölte, köszönetét fejezve ki mindazoknak, akik több mint tíz évvel ezelőtt kitalálták a tábort és részt vettek a munkálataiban.

A tárlat anyagát ezúttal is – mint már oly sokszor – N. Kovács Zita, a bajai Türr István Múzeum igazgatója méltatta. Kiemelte: évről évre magasabb színvonalú alkotások születnek az egymást inspiráló, közös munka nyomán. – Ez a város egyfajta olvasztótégelynként mindig is egybegyűjtötte a művészeket, a kultúrát pártoló embereket. Emlékezzünk: mintegy száz évvel ezelőtt Oltványi Imre Baján hozta létre az ország első kortárs képzőművészeti gyűjteményét, de említhetjük a Rudnay-művésztelepet is vagy 1937 után (a művész halál után) a Nagy István gyűjteményt. Később számos erdélyi és délvidéki képzőművész lelt ideiglenes vagy végleges otthonra városunkban, és a Nagy István Művészeti Egyesület (NIME) tagjaként gazdagították művészeti életünket – idézte fel a méltató. Hozzátette: jelen kiállítás alkotásai több műfajból (fotográfia, grafika, festészet) képeznek izgalmas elegyet, életre kelve a kiállítótér méltó környezetében.

A nemzetiségi és műfaji sokszínűség idén különösen inspiratív légkört teremtett, a nyolc alkotó munkáival megteltek a körgaléria falai. Látszott: Baja és környéke ezúttal is nagy hatást gyakorolt a művészekre, bár Vidovits Iván helyi festő, aki tizenegy éve állandó résztvevője az alkotótábornak, érdekes jelenséget fogalmazott meg ezzel kapcsolatban. - Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy már az első évtől résztvevője lehetek ennek a tábornak, és figyeltem is a folyamatokat, a résztvevők számában, karakterében, alkotói minőségében való megjelenését. Az utóbbi években nagyon érdekes változás lépett fel. Korábban a festészet, a grafika és klasszikus témák uralkodtak, hiszen ha egy művész eljön Bajára külföldről, sokszor nagyon távoli országból is, megragadja a város varázslatos környezete, és bőven tud belőle meríteni. Az elkészült munkákon mindig erőteljesen megjelentek a táji inspirációk a festményeken rögzülve. Közben változott a helyzet: több grafikai elem lépett be, és bár a táj befogadása, értő, szeretetteljes megfigyelése és közvetítése megmaradt, mindez átalakult, erőteljesebben elmozdulva a humor, a groteszk, a karikatúra irányába. Megmaradt a tájélmény, a bajai környezet, akár konkrét élmények nyoma is, pl.madárgyűrűzésen is részt vettek a táborozók, de a festészet klasszikus eszközeiből kilépve, tovább haladva a grafika és a karikatúra irányába, nyilvánulnak meg. Jelen kiállítás nagyon erősen ezt tükrözi: humorba öntött, gondolatisággal megerősített tájábrázolás, a bajai lét kutatása szövi át a munkákat – értékelte a bajai alkotó.

Szintén bajai az alkotótábor idei legfiatalabb résztvevője, Szigeti Kevin grafikus, aki most készítette el élete első karikatúráját. Mint elmondta: leginkább a képregények inspirálják, és nagyon szereti a karikatúrák sajátos humorát és látásmódját, amelyet az alkotótáborban tapasztalt és nagy nevű karikaturisták munkáját figyelve mélyíthetett el magában.

Hazájában az egyik legjobbnak számít a műfajban Jugoslav Vlahovic festő-karikaturista, aki elmondta: most először járt Baján, és már régóta várt erre a lehetőségre. – Kelemen István bajai karikaturista régi jó barátom, ő biztatott, hogy jöjjek, és örömmel tettem: szeretem ezt a sajátos atmoszférájú várost. Magam sokat utazom a világban, és mondhatom: a karikatúra műfaját kevés helyen ismerik el ennyire, mint itt, nekem pedig ez a kedvencem – mondta a művész, akinek külön örömet okozott, hogy könyvgyűjteményét szép bajai darabbal is gyarapíthatta. Azt is elmondta: nagyon várja, hogy jövőre visszatérhessen Bajára.

BajaBajakultura