2024.03.19, Kedd
Baja: bárkák és Vörös-híd az emlékházban
Fotó: Kelemen Áron/baja.hu

Baja: bárkák és Vörös-híd az emlékházban

baja.hu

2021.07.25. 10:32

Új kiállítás készül az Éber-emlékházban. A bajai Türr István Múzeum egyik legmeghittebb kiállítóhelye főként az Éber művészcsalád alkotásait, relikviáit őrzi. A ház kurátora, Éber Anna ezúttal id. és ifj. Éber Sándor munkáiból állított össze tárlatot, amelynek megnyitójára a július 31-én, a Múzeumok éjszakája keretében várják a vendégeket.

Hirdetés

Megszokhattuk: ha az Éber-emlékház rendezvényt hirdet, többnyire hatalmas az érdeklődés - írja a baja.hu. Valószínűleg ezúttal sem lesz ez másként, hiszen a tárlat témája (Baja) már önmagában is érdekes a lokálpatrióták számára, Éber Anna pedig ezúttal arra is arra törekszik, hogy eddig még nem látott képeket mutathasson meg. – A gyűjtés már nagyon jó ütemben halad. Több festményünk múzeumi tulajdonban, de most előnyt élveznek azon képek, amelyeket magángyűjteményekből kapunk kölcsön, és sokkal kevésbé ismertek. Az egyik ötlet a Vörös-híd témája volt, ebből az egyik kép a Vízügyi Igazgatóságon látható, ez a híd felrobbantásának pillanatát ábrázolja, ahogy tör át a víz a romokon, egy másik pedig magángyűjteményben van. Ez az ikonikus bajai objektum fontos az embereknek. A másik téma a bárkák, ami szintén jellegzetes: öt bárkás képünk lesz, van köztük saját, Éber-házas és magángyűjteményes is – ismertette a kurátor.

Hozzátette: jelen kiállítást leginkább idősebb és ifjabb Éber Sándor képeiből állítja össze, mivel leginkább ők alkottak Baján, míg Éber Anna szobája egyelőre megmarad az életmű átfogó bemutatására. – Ifj. Éber Sándortól van több képünk, ezeket a hátsó terembe tesszük fel, mivel a helyiséget tudjuk a leginkább változtatni, akár teljesen cserélni is. Az volt a cél, hogy olyan lokálpatrióta vagy a családot ismerő emberek is eljöjjenek, akik azt gondolják, hogy már mindent láttak: őket is szeretnénk meglepni a magángyűjteményekből kölcsönzött képekkel – ismertette Éber Anna. Azt is elárulta: a megnyitót divatbemutatóval is színesítik, a századfordulótól a 40-es évekig mutatva be a kor divatját, emellett pedig egy, az Éber családhoz szorosan kötődő meglepetés-performansszal is készülnek.

BajakulturaTürr István Múzeum