2024.03.19, Kedd
Bajaiak csatlakoztak nemzetközi táncos kezdeményezéshez
baja.hu

Bajaiak csatlakoztak nemzetközi táncos kezdeményezéshez

baja.hu/Sándor Boglárka

2021.04.07. 17:24

Tavaly indult útjára a Jerusalema elnevezésű táncos kihívás, amely rövid idő alatt rengeteg követőt és rajongót eredményezett. Néhány napja a Facebookon megalakult a bajai közösség is azzal a céllal, hogy tagjai a közeli jövőben – a tervek szerint augusztus 20-án – bemutassanak egy közös táncot, amelyet leginkább online formában tanulnak meg.

Hirdetés

– Már tavaly megfogalmazódott bennem, hogy a vírushelyzet hatására egyre távolabb kerülnek egymástól az emberek, és míg otthon, családban még megtalálhatjuk a kapcsolódási pontokat, addig közösségi-társadalmi szinten ez már csaknem lehetetlenné vált. Magam is többször találkoztam internetes felületeken a táncos kihívással, amelybe különböző országok, illetve csoportok kapcsolódtak be, és arra gondoltam, ezt Baján is meg kellene valósítani. Bíztam benne, hogy többen is érzik azt, amit én: hogy jó lenne kapcsolódni egymáshoz, és amíg erre személyesen nincs lehetőség, addig online formában tegyük meg. Bár magam nem tanultam soha táncolni, de a vágya már ott zsizsegett bennem gyerekkorom óta. A Jerusalema dalt pedig bárhol, bármikor meghallottam, legszívesebben táncra perdültem volna, és ezzel az életérzéssel fogalmazódott meg a közösség gondolata. Talán mások szíve is megdobban ettől a ritmustól! Kiírtam egy posztot, és perceken belül rengeteg reakció, jelentkezés érkezett – idézte fel Barta Adrienn lélekmasszőr, az ötlet bajai megvalósításának kezdeményezője. Mint mondta: meggyőződése, hogy a jó ügyek megteremtik önmaguk számára a körülményeket, ahogyan ezúttal is történt, hiszen a kiírására – amely szerint tánctanárt is keres a koreográfia megtanítására – rövid időn belül hárman is csatlakoztak a csoporthoz. Mayer Petra, Tusa Cecília és Pestality Bianka néhány éve együtt vett részt a Baja Ritmusa című táncos produkcióban, most pedig közösen vállalkoztak arra, hogy a koreográfiát sajátos elemekkel megfűszerezzék, és oktatóvideók formájában megtanítsák az érdeklődőknek.

– Örömmel csatlakoztam a csoporthoz. Magam is több ilyen videót láttam, nagyon jónak tartom az ötletet. A dal üzenete, hogy mindannyian az anyaföldhöz tartozunk, és egyek vagyunk, bármi történjék is. Ezt igyekeznek kifejezni a mozdulatok is, amelyekhez mi kitalálunk további (de nem túl bonyolult) elemeket is, hogy kicsit személyre, csoportra, városra igazítsuk – mondta Pestality Bianka táncpedagógus-koreográfus, a Sundance TSE vezetője. Hozzátette: mindannyian örülnek annak, hogy tánctanárként adhatnak valamit önmagukból, hiszen az elmúlt időszakban kevés lehetőséghez jutottak. A csoporthoz csatlakozók közül többen is jelezték, hogy nem szeretnének vagy nem tudnak részt venni a közös produkcióban, de otthon szívesen tanulják a koreográfiát. – Először úgy gondoltuk, csak azok jelentkezését fogadjuk el, akik valóban szeretnének velünk táncolni, végül azonban rájöttünk: nem utasíthatunk el senkit, aki részese akar lenni a szeretet közösségének. Ha valaki csak otthon tanulgatja a mozdulatokat, már azzal is kapott valamit – mondja az ötletgazda.

A csoport létszáma egyre gyarapodik – bár továbbra is várják a jelentkezőket –, a tagok pedig már várják, hogy elkezdődjék az érdemi munka. – Egyelőre mi sem tudunk személyesen találkozni, ezért úgy döntöttünk alternatív megoldást találunk az ismeretek átadására. Hamarosan közzétesszük az első oktatóvideót, amelyet további szakmai tanácsokkal, információkkal egészítünk ki. Továbbá mindhárman elérhetők leszünk bármilyen formában, lehet tőlünk kérdezni, vagy akár videót is küldeni a fejlődés folyamatáról, szívesen segítünk – részletezte Pestality Bianka. Hozzátette: biztos abban, hogy több táncos közösség is csatlakozik a végső, nagy csoporthoz, erre nézve kapott is már ígérteket.

A bemutató időpontja egyelőre képlékeny. Barta Adrienn elmondta: a vírushelyzet utáni nyitás szempontjából augusztus vége már biztosnak látszott, de ha lehetőség adódik, szívesen előállnak hamarabb is a produkcióval. Pestality Bianka az iskolaév lezárása körüli napokat is reálisnak tartaná, külön biztatva az osztályközösségeket is, hogy vegyenek részt a folyamatban. – A koreográfia nem túlságosan nehéz, és nem kell hozzá versenytáncosnak lenni. Nem a hibátlan mozdulatok számítanak, hanem az együttlét, a közös alkotás öröme. Egy-két közös próbát mindenképpen tartunk majd valahol szabad téren, de akár a helyszínen is csatlakozhat bárki, aki otthon picit is gyakorolt, vagy csak képes ügyesen leutánozni a mozdulatokat – mondta a koreográfus.

A produkció alakulásáról szóló friss információkért érdemes követni a közösség Facebook-oldalát.

BajaBajatáncFacebook