2024.04.23, Kedd
Nem panaszkodtak az elmúlt évre, és jövőképe is van a 19 telephellyel renzdekező Axiál Kft. vezetőinek
baja.hu / Fotók: Axiál Kft.

Nem panaszkodtak az elmúlt évre, és jövőképe is van a 19 telephellyel renzdekező Axiál Kft. vezetőinek

baja.hu

2021.02.10. 18:32

Modern gépekre van szükség az egyre nagyobb mennyiségű élelem megtermeléséhez, ezek forgalmazásában pedig jelentős szerepre számít az Axiál Kft.

Hirdetés

A Hungexpo kiállítása helyett idén online térben várták az érdeklődőket a bajai székhelyű Axiál Kft. vezetői, akik a 2020-as év eredményiről számoltak be február 4-én, csütörtökön.
„A siker kulcsa a folyamatos fejlesztés, befektetés a jövőbe! Kell a kollégák jó ötlete és annak megvalósítása, a rendszeres továbbképzés, valamint a szervizek felszereltsége”, sorolta Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője, nem mellesleg Magyarország 33. leggazdagabb embere (Forbes, 2021. február). Mint mondta, a vírushelyzet eleinte okozott gondot az ellátásban, a kamionok késve érkeztek, de időben rendeződött a helyzet.
„Az euró árfolyam hullámzása sokkot okozott a vevőknek, stabilabb árfolyam jobb lenne. Ugyanakkor a 80%-os kamattámogatás sokat számított a gépvásárlásoknál. Ezt követte az MNB növekedési hitelprogramja. Idén is sok gépet vesznek a magyar mezőgazdaság vállalkozók.”
 

Egyre nagyobb teljesítményű gépeket igényelnek a vállalkozók


Pintér Zsolt ügyvezető az adatokat ismertetve bejelentette: a tervek megvalósultak! A 96 milliárd forintos bevétel 9%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és euróban számolva is pozitív a mérleg. „Idén is optimista, realista tervek készültek, a várható támogatások is új lehetőségeket jelentenek.”
A cégvezetők úgy vélik, továbbra is nagy kihívás a képzett munkaerő kérdése. A 871 embert foglalkoztató és 19 telephellyel bíró Axiál Kft. motorja a Legyél te is agrárgépész programnak, azt szeretnék, ha minél több fiatal tanulna a magyar közép-és felsőfokú intézményekben agrárgépészetet.

Ami a jövőt illeti, az idén 30 éves cég vezetői elmondták: a népesség ugrásszerű növekedése okán egyre több élelmet kell termelni, ehhez pedig modern gépek kellenek, amelyeket az Axiál Kft. szeretne forgalmazni. Hozzátették: az Európai Unió kiemelt figyelmet fordít arra, hogy zöld- és digitalizált legyen a mezőgazdaság, míg a magyar kormány növeli a támogatást.
 

Egyre jobb gépekre van szükség, s az  Axiál Kft. szeretne továbbra is előkelő helyen szerepelni a forgalmazók listáján


Harsányi Zsolt a Forbes februári lapszámában a 33. helyen szerepel a magyar milliárdosok listáján (Az 50 leggazdagabb magyar). Mint írják, a tulajdonában lévő Axiál Kft.-nek – az állami támogatások mellett – jól jött, hogy a társaság 2019-ben részt vett a jegybank Növekedési Kötvényprogramjában is, az MNB 15 milliárd forint össznévértékű kötvény jegyzését fogadta el.
forrás: baja.hu/Géczy Zsolt

BajaBajaAxiál Kft.