2024.04.20, Szombat
Tisztítsuk meg az országot! - A Gemenci Zrt. továbbra is számít a lakosságra
Illusztráció: pexels.com

Tisztítsuk meg az országot! - A Gemenci Zrt. továbbra is számít a lakosságra

baja.hu

2020.12.02. 17:48

Az ünnepek előtt újabb takarítási akcióval készülnek az erdőgazdaságok. A további szemétszedés nemcsak az ország környezeti állapotát javítja, hanem azon túl is kiemelt jelentősége van.

Hirdetés

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében - írja a baja.hu.

A munka nem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.
Az akció mintaprogramja a Pilis Parkerdő Zrt. területén indult, az ősz folyamán az összes állami erdőgazdaság bekapcsolódott a munkába. Országszerte összesen 1100 köbméter szeméttől szabadították meg az erdőket. Ennek a mennyiségnek az egyharmadát, mintegy 350 köbmétert a hulladékradaron keresztül jelentettek be a lakosok, kétharmad részt pedig az erdőgazdaságok munkatársai derítettek fel.

Az erdészetek tapasztalatai alapján a legtöbb esetben vegyes kommunális hulladék kerül ki az erdőterületre, de jelentős az illegálisan lerakott építési törmelék aránya is. Veszélyes hulladékot, például palát is nagyobb mennyiségben találtak, csak gumiabroncsból pedig több mint 50 köbméternyit gyűjtöttek össze.

Az ünnepek előtt újabb takarítási akcióval készülnek az erdőgazdaságok. A további szemétszedés nemcsak az ország környezeti állapotát javítja, hanem azon túl is kiemelt jelentősége van. A járvány miatt ugyanis jelentősen megnőtt az erdők látogatottsága, így a hulladékmentesítés hozzájárul, hogy tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek az emberek. Az állami erdőgazdaságok hosszabb távon a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, ezért elkészítették azokat a terveket, amik alapján a megtisztított területekre a jövőben 900 kamerát, és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben.

A Gemenc Zrt. várja a lakosság közreműködését, az erdőgazdaság arra kér mindenkit, ha illegális hulladéklerakót észlel, jelentse a www.hulladekradar.hu oldalon.
 

BajaGemenc Zrt.erdőgazdasághulladékillegális hulladéklerakásBaja