2024.03.28, Csütörtök
A járvány idején is gondoskodnak az idősekről és hajléktalanokról Baján
Illusztráció (pixabay.com)

A járvány idején is gondoskodnak az idősekről és hajléktalanokról Baján

baja.hu

2020.11.06. 16:13

A népkonyha is nyitva van, jut meleg étel mindenkinek, üresedés esetén azonban új jelentkezőt csak két negatív koronavírus-teszt birtokában tudnak fogadni.

Hirdetés

Nem áll le a hajléktalan-ellátás, az idősotthonban pedig továbbra is teljes látogatási tilalom van érvényben: a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény a veszélyhelyzetben kiemelt figyelmet fordít az ellátottak biztonságára.

A hajléktalanszálló jelenleg teljes létszámmal működik, utaztatásra azonban továbbra is van lehetőség, senkit nem hagynak az utcán – tájékoztatott Bánné Kiss Erzsébet intézményvezető.

A népkonyha is nyitva van, jut meleg étel mindenkinek, üresedés esetén azonban új jelentkezőt csak két negatív koronavírus-teszt birtokában tudnak fogadni.

Ugyanez az eljárás vonatkozik az idősotthonba vagy a pszichiátriai betegek otthonába való bekerülésre is.


Szeptember óta látogatási tilalom van az idősotthonban

Az intézményvezető arról is tájékoztatott: idén a karanténszabályok miatt jelentősen csökkent az idősotthonban az elhalálozások száma. – A látogatási korlátozással meg tudtuk előzni, hogy jónéhány fertőző, veszélyes betegség bekerüljön az otthonba. Tudjuk, hogy a korlátozás lelkileg nagyon megterhelő, az egészségvédelem szempontjából azonban elengedhetetlen.

Szeptember óta ismét teljes látogatási tilalmat vezettünk be, és a kollégák intézmények közötti mozgását is korlátozzuk, az ügyintézés legnagyobb része is telefonon folyik.

Ha valamely ellátottunk kórházba kerül, és ott kell töltenie az éjszakát is, akkor is csak negatív teszteredmény birtokában térhet vissza, ambuláns ellátás esetén pedig a visszatérése után néhány napot karanténban tölt.


Internetes és telefonos kapcsolattartás lehetséges

Csomagok fogadására van lehetőség, a hozzátartozókat arra kérjük: romlandó holmit ne próbáljanak bejuttatni, mivel minden egyes csomagot fertőtlenítünk és néhány napon át karanténozunk – részletezte az intézkedéseket az intézményvezető. Hozzátette: a dolgozók minden reggel testhőmérésen esnek át, valamint nyilatkozniuk kell arról, hogy szűkebb környezetükben nem található igazoltan fertőzött személy.

A kapcsolattartást a bentlakók és a hozzátartozók között továbbra is telefonon vagy interneten keresztül lehet megvalósítani, akinek nincs saját készüléke, annak az intézmény rendelkezésére bocsátja a hívás idejére a szolgálati telefont.

Fertőtlenítő szer és védőfelszerelés elegendő áll rendelkezésre, a fertőtlenítő takarítás pedig állandó jelleggel megvalósul.

Jelenleg a legnagyobb kihívást a közelítő ünnep megélése jelenti – mondta Bánné Kiss Erzsébet. - Az eddigi években a gyülekezünk gyermekei kis műsorral kedveskedtek a bentlakó idősek számára, ebben a helyzetben azonban senkit sem engedhetünk be. Nem hagyományos módon fogunk ünnepelni, de ettől még a különböző lakóegységekben a karácsonyi készülődést megtartjuk, és kisebb csoportokban ünneplünk. Megköszönjük, ha mindenki imáiban hordozza a bentlakókat és az értük felelősséget vállaló munkatársakat – összegezte az intézményvezető.

BajaBajaidősek hajléktalan ellátásKoronavírus