2024.04.19, Péntek
Új sportpályával gazdagodtak a bajai diákok
baja.hu-Fotó: Kelemen Áron

Új sportpályával gazdagodtak a bajai diákok

baja.hu

2020.10.12. 19:06

Az enyhe ősz még bőven lehetővé teszi a szabadtéri testnevelés órákat az iskolákban. A Szent László ÁMK diákjai szeptember óta örvendhetnek az új sportpályának, ahol nemcsak a mindennapos testneveléshez kapcsolódó foglalkozásokat, de akár edzéseket is tarthatnak. A fejlesztés az EFOP 4.1.5-ös iskolafelújítási pályázat részeként valósulhatott meg.

Hirdetés

– A pályázat nemcsak az új iskolaépület megépítésére vonatkozott, hanem kötelező elemként szerepelt benne a mindennapos testnevelés feltételeinek javítása is. Amikor több mint három évvel ezelőtt elkezdtük tervezni az épületet, adta magát az ötlet, hogy foglaljuk bele a felújításba a több évtizede itt lévő betonpályát. Ebből lett az új, gumiborítású pálya – ismertette Hajdók Róbert, a Szent László ÁMK intézményvezetője. Hozzátette: körbefutó pályára nem bizonyult elegendőnek a hely, elkészült azonban helyette egy négy sávos, hatvan méretes futópálya, így mostmár gyakorlatilag csak a felmérésekhez fontos hosszútávú futás kedvéért kell másik helyszínre átmenni, minden egyéb helyben megoldható.


– A munka a nyár folyamán kezdődött, igen jól haladtak vele. Körbevették palánkokkal, védőhálóval, kiépítették a futópályát. Mivel műszakilag elkészült, kértük, hogy ősztől már használhassuk is, hiszen ebben az időszakban még különösen hasznos a kinti tesiórák miatt. A gyerekek azonnal birtokba vették. Hátra vannak még a tereprendezési feladatok, a kivitelező ígérte, hogy ez is meglesz hamarosan. Ha belefér még az őszi időszakba, akkor füvesítést is tervezünk. A zöld terület megtartása is nagyon fontos, bár a közlekedési utakat természetesen le kell burkolni térkővel – részletezte az igazgató. A pályát a kézilabdasportnak megfelelő jelzésekkel festették fel (mérete is ehhez igazodik), keresztben pedig két kosárlabdapályát is alkot, ezért egy időben akár két meccs is játszató rajta. A vírushelyzet elmúlta után a pálya különféle sportrendezvények, iskolák közötti versenyek megtartására is remek helyszínként szolgál majd.

A létesítmény hivatalos átadását novemberben tartják meg, ünnepélyes keretek között, az új iskolaépület szentelésével egy időben. – Tapasztalhatjuk, hogy ha belevágunk egy építkezésbe, egy időn után jelentkeznek és kiderülnek az újabb és újabb megoldásra váró problémák. Ilyenkor érdemes régi vezetékeket, csöveket kicserélni, újabb környezeti elemeket is felújítani. Mi is így jártunk, az építőtől számos ilyen jelzés érkezett, amelyeket továbbítottunk a fenntartó felé. Nagyon korrekt módon, plusz finanszírozással támogattak, így az építkezés és felújítás sokkal szélesebb körű lett a tervezettnél – tájékoztatott az igazgató.
forrás: baja.hu/Sándor Boglárka

BajaBaja