2024.03.29, Péntek
Új sportcsarnokkal gazdagodott Baja
baja.hu

Új sportcsarnokkal gazdagodott Baja

baja.hu

2020.09.09. 15:26

Különleges tanévnyitóra várták a vendégeket szeptember 1-jén délelőtt a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjába, ez alkalommal adták át ugyanis az új sportcsarnokot, amelynek megépítése egy év alatt valósult a magyar és a német kormány, valamint a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata anyagi támogatásával.

Hirdetés

A rendhagyó eseményen a régi sportcsarnokban csak az első osztályos kisdiákok és a 9. nyelvi előkészítő osztályosok vettek részt, a többiek már a termekben kezdték meg az évet – ismertette köszöntőjében Szauter Terézia, az MNÁMK főigazgatója, megköszönve mindazok szülők bizalmát, akik a német iskolára bízták gyermekeiket. Felidézte: az elmúlt tanév nehéz helyzetetek, új kihívásokat hozott, belejöttek, majd bele is fáradtak a digitális oktatásba, de jól vették az akadályokat. – Most úgy kell összetartanunk, hogy távolságot tartunk egymástól, ahol pedig ez nem megy, ott maszkot viselünk – figyelmeztetett az intézményvezető. Azt is kiemelte: a jelenlegi diákoknak már nem kell aggódniuk a testnevelés órák miatt, hiszen az új csarnok minden osztály számára kényelmes lehetőségét kínálja a különféle sportfoglalkozásoknak.
 

Ez alkalomból mutatkozott be az iskola új német igazgatója, Peter Stübler, aki német nyelvű köszöntőjét néhány magyar mondattal is kiegészítette, általános tetszést aratva. A kisebb-nagyobb diákok vidám műsorral készültek a tanév, illetve diáktársaik köszöntésére, majd dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára szólt az egybegyűltekhez. Felidézte: csaknem egy évvel ezelőtt részt vehetett az ulmi dereglye átadásán, és bár azóta számos változás történt a tanév során, nem vesztek el azok az ősöktől örökölt értékek, amelyeket a létesítmény avatásakor ünnepeltek.
 

– Már tudjuk, mekkora kincs az együttlét. Vigyázzunk egymásra! – kérte a honatya. Kiemelte: a sport szerepe népegészségügyi szempontból is jelentős, ezt a mindennapos testneveléssel igyekeznek már kisgyermek korban elkezdeni, a megvalósítás azonban infrastukturális fejlesztéseket igényel. A kormány az elmúlt évek alatt mintegy 800 sportlétesítmény építését vagy felújítását támogatta, ebbe a sorba illeszkedik az MNÁMK új sportcsarnoka is. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet: Magyarország számára fontosak a területén élő nemzetiségek, támogatja őket kultúrájuk, oktatásuk fejlesztésében, identitásuk megőrzésében.
 

Az új létesítmény előtt Egri Miklós, az MNÁMK Intézményfenntartó Közalapítvány kuratóriumi elnöke idézte fel a folyamatot, amelynek során a gondolat eljutott a megvalósításig, köszönetét fejezve ki mindenkinek, aki részt vett a munkában. Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke méltatta az iskolában zajló minőségi munkát, kiemelve: bár országos szinten több mint 50 oktatási intézmény tartozik a látókörükbe, a bajai mindig kiemelt figyelmet kap. Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében azt emelte ki: az MNÁMK-ban az elmúlt évek során több fontos fejlesztés is megvalósult, ez az itt dolgozók elhivatottságát tükrözi.
 

– Három éve adtuk át az iskola új épületét. Akkor még épp csak szóba került, hogy hasznos lenne egy teljesen új sportcsarnok a megnövekedett létszám miatt. Mindenki tette a dolgát, időben és jó minőségben készült el az épület – méltatta a munkát a honatya.
 

Az ünnepélyes szalagátvágást a diákok rövid sportbemutatója követte, majd a vendégek körbejárhatták az új létesítményt, amely 645 négyzetméteres küzdőtérrel és 210 négyzetméteres kiszolgáló blokkal rendelkezik. Az öt öltöző összesen 92 sportoló befogadását teszi lehetővé, a játékvezetők számára külön kabinok készültek, valamint új sportszereket, eszközöket is sikerült beszerezni a minél jobb működés érdekében. A terem függönnyel szétválasztható, így egy időben kétféle foglalkozás megtartása is lehetséges.
 

BajaBajaMagyarországi Németek Általános Művelődési Központja