2024.04.23, Kedd
Kezdődik Baján a Jelky tér teljes felújítása
zsigorobert.hu

Kezdődik Baján a Jelky tér teljes felújítása

zsigorobert.hu

2020.08.13. 15:03

A több évtizeddel ezelőtt lerombolt, mindenki által szeretett közösségi tér helyére épített jelzőlámpás csomópontot egy korszerű, jelentős zöldfelülettel ellátott körpályás csomópont váltja fel. 

Hirdetés

A tér új kialakításának köszönhetően az átmenő forgalom enyhülni fog, a város belső forgalmi igényeit jobban kiszolgáló csomópont létesül, különös figyelemmel a személy és kerékpáros-forgalomra. 

A Jelky tér körforgalmának kiépítéséről július 27-én hétfőn a Jelky téren tartott sajtótájékoztatón Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője elmondta: az elmúlt ciklusokban minden önkormányzat támogatta a beruházást, ezért Magyarország kormánya is az ügy mellé állt. Hozzátette: a biztonságos közlekedés mellett egy új közösségi tér kialakítása is szempont volt a tervezésnél.

A jelenlegi csomópont jól kiszolgálja a tranzit-forgalmat,  de az itt élők mindennapjaiban sok boldogságot nem okoz, hangsúlyozta  Pántya József, a kivitelező NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója. Egy olyan csomópontot szerettek volna tervezni, ami kiszolgálja az átmenő forgalmat, ugyanakkor olyan zöldfelületet létrehozni, ami  az itt élők mindennapjait teszik könnyebbé – hangsúlyozta a szakember.

A csomópont területén 9 db gyalogos átkelőhely és a hozzátartozó új járdakapcsolatok létesülnek. A Tóth Kálmán utcában 9 db párhuzamos és 15 db 45°-os parkoló épül a korábbi autóbusz-állomás helyén. A tér belső területén díszmedence és a tér Tóth Kálmán utca felőli részén játszótér kerül kialakításra. A körpálya egy 4.5 méteres járható aszfaltozott sávot kap középen, mely mint külső, mint belső íven 1 méter rázóburkolattal lesz kiegészítve. A zöldterületek megóvása, gyarapítása érdekében a megújult téren 90 db fejlett lombozattal rendelkező előnevelt fa, illetve 1700 négyzetméteren cserjék lesznek kiültetve.

Továbbá az eredeti projekt műszaki tartalmát kiegészítve az 55. sz. főúton az Eötvös József Főiskola előtt a meglévő kerékpáros átvezetés mellett gyalogos átkelőhely, valamit az 51. sz. főúttal párhuzamos kerékpárút kiépítése a Baja, Kölcsey utcai csomópontban a meglévő jelzőlámpánál történő átvezetéssel fog megtörténni.

Fontos megjegyezni, hogy a főútvonalakon a közlekedés a kivitelezés végéig 2×1 sávon biztosított. A lakóingatlanok, üzlethelységek megközelíthetősége biztosítva lesz. A parkolási lehetőségek csökkennek, a parkolás a környező utcákban lesz lehetőség. A 2020. augusztusi munkakezdést akadályozó tényező nem áll fenn, a fakivágást követően az első tervezett munka a gázvezetékek nyomvonalának feltárása

BajaBaja