2024.04.24, Szerda
Árhullám a Dunán
baja.hu

Árhullám a Dunán

baja.hu

2020.08.08. 08:59

Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna bajor és osztrák területein, és a Dráva-Mura vízrendszerén, a Rába vízrendszerén pedig kedden egy intenzív zivatarmező okozott rövid idő alatt igen jelentős csapadékmennyiségeket. A Rába vízgyűjtőjére területi átlagban 20 mm csapadék hullott, de lokálisan 40-100 mm közötti mennyiség is előfordult. A nagyobb csapadékterhelés a Rába legfelső részvízgyűjtőjét érte.

Hirdetés

A Duna alsó-ausztriai szakaszán a szerda reggeli órákban tetőzött a Traun-Enns vízgyűjtők árhulláma. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Dunai hazai szakaszán levonuló árhullám Nagybajcsnál augusztus 6-án a nap első felében a II. fokú szintet (540 cm) megközelítő értékkel tetőzhet. Budapestnél 500 cm körüli tetőzés várható augusztus 7-én napközben, az árhullám nagy valószínűséggel nem éri majd el a rakpart szintjét.

A Dunán levonuló árhullámra, valamint a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzetre való tekintettel augusztus 5-én 6.00 órától az  Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Rajka, Dunaremete, Vének és Bácsa térségére rendelt el I. fokú árvízvédelmi készültséget. Baján az előrejelzések szerint a Duna augusztus 8-9-én 600 cm körül tetőzhet.

BajaDunaBaja