2024.04.25, Csütörtök
Új hajók a különlegeseknél
bacs.katasztrofavedelem.hu - Fotó: MH 2. KRDD

Új hajók a különlegeseknél

bacs.katasztrofavedelem.hu ( Virágos-Kis Sándor őrnagy és Vári Sándor őrmester/ MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár )

2020.07.30. 09:00

Két ZODIAC PRO 850 típusú félmerevtestű, többcélú hajót vett át az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár állománya a KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) keretében.

Hirdetés

A típus specifikus felkészítés és kezelői átképzés zajlott a Duna bajai szakaszán, ahol az állomány a hajó menettulajdonságaival és szakszerű üzemeltetésével ismerkedett. Az új eszközök sebességben, teljesítményben és manőverképességben jelentősen felülmúlnak minden, jelenleg a dandár rendszerében lévő vízi járművet, hozzájárulva  képességeinek növeléséhez. A hajók alkalmasak tizenkét fő teljes felszereléssel való szállítására, akár 60 km/h-át elérő sebességgel, amelyet a kétszázötven lóerős külső függesztésű motor biztosít. A harcászati kijuttatás, a harci és műszaki búvárok tevékenységének támogatása, valamint a katasztrófavédelmi és biztosítási feladatok ellátása így könnyebbé és gyorsabbá válik a mozgástámogató szakasz számára.

A képzés támogatásában jelentős szerepet játszott a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, amely elhelyezést biztosított a résztvevő állománynak valamint Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület, amely gyakorlati tapasztalatok átadásával segítette a kezelői állomány felkészülését és az új eszközök esetleges alkalmazását búvármunkák és katasztrófavédelmi feladatok ellátása során.

Az átképzés végén a két hajót Szolnokra szállították, így megkezdődhet az eszközök alkalmazásba vétele, és a komplex kiképzési feladatok végrehajtása.

Galéria

BajaKEHOPgumicsónakképzésBajai Katasztrófavédelmi Kirendeltséghaditechnikai tevékenység