2023.12.10, Vasárnap
Terápiás centrum épül Baján
baja.hu / fotók: Kelemen Áron

Terápiás centrum épül Baján

baja.hu

2020.05.15. 09:47

Országos szinten csak mintegy tizenkét településen elérhető az a fajta és színvonalú szolgáltatás, amely a közeli jövőben megvalósul a bajai Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézményben.

Hirdetés

Az épülő új terápiás központ ünnepélyes, de a helyzetnek megfelelő zártkörű alapkő-letételére május 8-án várták a meghívottakat a Barátság térre. Mint elhangzott: a létesítmény építtetője a Bajai Tankerületi Központ, kivitelezője a Pallér Kft. (amelynek képviseletében Krausz Mátyás és Krausz Ákos volt jelen), költsége mintegy 500 millió forint, határideje pedig 2020. november 30.
 

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője az ünnepi gondolatok sorát a köszönettel kezdte. Mint elmondta: a vírushelyzet mindenkit a maga helyén állított próbatételek elé, de a bajban sikerült összefogni, amely erényt békeidőben is meg kellene őrizni. A beruházásra kitérve kifejtette: a kormány az utóbbi évtizedek legnagyobb iskolafejlesztési programjával is segíti a településeket, a választókerületben eddig több mint hárommilliárd forintot fordítottak fejlesztésekre, Baján is több iskola újult meg a közelmúltban, ennek a programnak a része az EGYMI bővítése is.
 

A fenntartó Bajai Tankerületi Központ részéről Sárosi Magdolna igazgató fejezte ki a beruházás fölött érzett örömét, kiemelve, ez a tizenhatodik infrastrukturális fejlesztés a tankerülethez tartozó intézmények tekintetében. - Az EGYMI-ben jelenleg 18 halmozottan sérült tanulót gondoznak, számukra jelent majd minőségi változást az új, több mint 700 négyzetméteres központ, amelyben csoportszobák, fejlesztő tantermek, melegítőkonyha, tanári szoba és egy hidroterápiás centrum is helyet kap. Ugyanakkor a létesítményt fel is szereljük sérülésspecifikus bútorzattal, oktatást segítő eszközökkel, gyógylámpával, masszázsággyal stb. Köszönet illeti az iskola közösségét a magas színvonalú munkáért – összegezte az igazgató.
 

A beruházás létrejöttében tapasztalható összefogásért mondott köszönetet minden szereplőnek Müller István, az EGYMI főigazgatója. Mint elmondta: minél több segítséget kap az intézmény, annál többet is tud segíteni az itt nevelkedő gyermekeknek és családjuknak. - Az új központ a súlyos fogyatékkal élő tanulóknak és családjuknak nyújt majd támogatást, lehetőséget biztosítva a még hatékonyabb fejlesztő munkára. Országosan szinte egyedülálló létesítmény lesz. Az intenzív fejlesztés hatására nagyon sokat javulhat a gyerekek állapota – ismertette az intézményvezető.
 

Nyirati Klára polgármester kifejezte bizakodását, hogy az új centrumban dolgozó pedagógusok is megkapják majd az őket megillető anyagi megbecsülést. - Nagy öröm a város számára ez a beruházás. Ma reggel első dolgom volt meghallgatni Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki tájékoztatóját a Kossuth Rádióban: arról beszélt, hogy méltán lehetünk büszkék a pedagógusainkra, akik az utóbbi hetekben olyan munkába fogtak bele, amely hatalmas kihívást jelentett, hiszen Magyarországon még nem volt digitális oktatás. Jelen beruházás szoros kapcsolatban áll azzal az elvárással, hogy a pedagógusaink jól tudjanak működni. Maga az épület, a felszerelés nagyon fontos, de nem elég ehhez.
 

A pedagógusok egyre nagyobb terhekkel szembesültek az utóbbi években, emelkedtek az óraszámok, majd jött a digitális oktatás. A fejlesztés nagy öröm, én pedig bízom abban: az eltelt néhány hét segít a kormánynak tudatosítani, hogy még sokkal meg kell becsülni a pedagógusokat, és ezt a bérezésük is tükrözze. Szülőként is elvárjuk tőlük a 21. század kihívásainak megfelelő munkát, ehhez azonban versenyképes fizetésekre is szükség van. Ezek a nagyszabású fejlesztések olyan pedagógusok szolgálatában állnak, akik szívvel-lélekkel dolgoznak a gyerekekért, a felnövekvő generációért, ehhez mérten pedig anyagi értelemben is meg kell becsülni őket – összegezte a városvezető.
 

BajaBaja