2024.04.22, Hétfő
Kajak-Kenu Pontot és csónakházat adtak át Baján
Átadták a Bajai Vízisport Klub területén a Kajak-Kenu Pontot és a csónakházat Fotó: Kelemen Áron/ baja.hu

Kajak-Kenu Pontot és csónakházat adtak át Baján

MTI

2019.11.20. 20:30

Vízitúra-megállóhelyet és csónakházat adtak át kedden a Bajai Vízisport Klub Petőfi-szigeten lévő telephelyén.

Hirdetés

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke az ünnepségen elmondta: az elmúlt két évben nagyon sok, a bajaihoz hasonló vízitúra-megállóhelyet, Kajak-Kenu Pontot adtak át szerte az országban. Hangsúlyozta: a vízpartokon olyan létesítményeket igyekeztek kialakítani, ahol a szabadidejükben mozogni vágyók is kipróbálhatják magukat a vízi sportokban. A Duna teljes szakaszán és Magyarország középső részén, valamint a Balatonhoz és a Velencei-tóhoz kapcsolódó, mintegy száz pontból álló hálózat jövő nyárra készül el teljesen - tette hozzá a szövetség elnöke.

A vízitúra-megállóhelyek kialakítását európai uniós forrásból finanszírozzák a négy éve elindított Bejárható Magyarország Program keretében, amelyben a vitorlázás, a gyalogos turisztika, a kerékpározás és a lovaglás mellett a vízi sportágak is helyet kaptak.

Schmidt Gábor szerint a vízi sportolás ma már túlmutat a kajak-kenu sporton, az utánpótlás-nevelésen, éppen ezért egy olyan közösséget próbálnak építeni, amely felelősséget érez olyan értékek iránt, mint a környezet védelme, a víz tisztasága és egymás tisztelete.

A szövetség elnöke kiemelte: a jövőben új kampányt indítanak "A világ a mi szemünkkel" elnevezéssel, mert szerinte egy olyan országban, amely ennyire gazdag természetes vizekben, fontos, hogy minél több időt töltsenek az emberek a szabadban, élvezzék a természeti környezet minden előnyét és a vízi sportok nyújtotta örömöket.

Hoffmann Mónika, a Bajai Vízisport Klub elnöke azt mondta: a területet a Petőfi-szigeten a bajai önkormányzat bocsátotta a klub rendelkezésére még 2015-ben. Az idén tíz éves, hatvanfős kajak-kenu klub elsősorban utánpótlás-nevelő egyesület, de szabadidő-sportoló felnőtteket is fogadnak, és szinte minden évben vannak paraversenyzőik is.  

A klub telephelyén a bajai vízitúra-megállóhely három lépcsőben épült meg, egyrészt uniós forrásból, amely nagyságrendileg 50 millió forintot tett ki. További két lépcsőben pedig - az utánpótlás-nevelő tevékenység miatt - kiemelt sportágfejlesztési forrásokat is felhasználtak, amely nagyságrendileg 40 millió forintot jelentett.     

A két évvel ezelőtti beruházás során egy négy konténerből álló egységet telepítettek a klub Petőfi-szigeten lévő telephelyére, amelyekben két öltözőt, edzőtermet, két fürdőhelyiséget és mosdót, valamint egy irodát alakítottak ki. A hajótároló, a lejáró és a szabadidőközpont építését tavaly novemberben kezdték el. Az épületben közösségi teret, vizesblokkokat és öltözőket alakítottak ki.

BajavízitúraBács-Kiskun megyeKajak-Kenu PontcsónakházBajai Vízisport KlubPetőfi-sziget