2024.03.03, Vasárnap
Elkészült a Gemenc Játszópark és Sportpálya a Petőfi-szigeten
baja.hu - Speciális játékokat is tartalmazó, új közösségi teret hozott létre a Gemenc Zrt. Fotó: Csontos Péter, Gemenc Zrt.

Elkészült a Gemenc Játszópark és Sportpálya a Petőfi-szigeten

baja.hu

2019.10.31. 19:14

A hogy speciális játékok segítségével integrált módon, egy közösségi térben játszhatnak fogyatékossággal élő és ép gyermekek. Az új kulturális és közösségi tér fejlesztése 24,35 millió forint összegben az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Hirdetés

Interaktív és a fogyatékossággal élő gyermekek számára speciális játékokat is tartalmazó, további új elemekkel bővített, a meglévő játszótér elemeinek felhasználásával kialakított új kulturális és közösségi teret hozott létre a Gemenc Zrt. A Gemenc Játszópark és Sportpálya Baja egyik kiemelkedően fontos zöldterületén, a Petőfi-szigeten valósult meg. Gemenc szimbólumainak, értékeinek, jellegzetességeinek, illetve a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ sajátos motívumainak felhasználásával emeli be a projekt Gemencet Baja szívébe, mint a város környékének egyik legkiemelkedőbb és legtöbbet látogatott természeti látványosságát.

A speciális játékok segítségével a fogyatékossággal élő gyermekek is különleges élményben részesülhetnek, hiszen például a kerekesszéket használók számára külön erre a célra fejlesztett hintát is felállítottak. A kerekesszékes hintát speciális kialakítása miatt kizárólagosan a kerekesszékes gyermekek használhatják, a másik két mozgáskorlátozott játékelem (körforgó, játékvár) bárki számára használható, de szem előtt kell tartani az elsődleges célközönség szükségleteit.

Az interaktív játékokon keresztül egy meseélménnyel is gazdagodhatnak a gyermekek. A parkban a Rezét gőzös és a gemenci kisvasút című népszerű mesekönyv szereplői is megelevenednek. Az erdei vasutat mintázó kocsikban található játékok QR-kódjai segítségével a szülők, nagyszülők, kísérők a Gemenc Zrt. weboldaláról mesét olvashatnak a gyermekeknek. A történet a könyv szereplőinek segítségével az erdei vasút és az ártéri erdő állatainak különleges kalandjait eleveníti fel szarvasbőgés idején.

A fejlesztés fő célja az volt, hogy a látogatók számára a park lehetőséget biztosítson aktív szabadidős tevékenységre. Fontos cél az is, hogy az új játszótér a természet megismerésére, szeretetére interaktívan módon, játszva tanítson.

A kivitelezés részeként a fejlesztéssel érintett terület délkeleti részén található, lelkes fiatalok által épített, leromlott állagú kerékpárpálya is kibővül, megújul annak érdekében, hogy a sportolásra vágyó fiatalok is lehetőséget kapjanak a testmozgásra.

Galéria

BajaGemenc Játszópark és SportpályaBács-Kiskun megyePetőfi-sziget