2024.03.28, Csütörtök
Baján található az ország legnagyobb, működőképes cipője

Baján található az ország legnagyobb, működőképes cipője

baja.hu

2019.09.26. 08:46

Trencsák István nagybaracskai lakos több mint két és fél éven át dolgozott a hatalmas, gyufákból készült cipőn, amelyet végül Baja városának adományozott. A magyar rekordot szeptember 23-án, hétfőn regisztrálták a Bácskai Kultúrpalotában. 

Hirdetés

– Előbb a cipő orrát készítettem el, csak dekorációnak szántam a szobámba, de utána belejöttem a munkába, és kedvet kaptam a folytatáshoz. Háromszor bontottam vissza, mire olyan tökéletes lett, amilyennek elképzeltem – idézte fel a kezdeteket Trencsák István, aki a cipővel első szakmája (cipész) és első mestere, id. Ősvári László emléke előtt kíván tisztelegni. Mint elmondta: súlyos lelki megrázkódtatás érte, ennek hatására menekült az alkotó munkába, amely végül országos rekordot eredményezett. 

 

Sebestyén István, a Magyar Rekordok Szövetségének regisztrátora már nem először járt Baján hasonló ügyben. Alapos vizsgálatok és mérések után állapította meg az országos méretrekordot – amelyről a mester díszoklevelet, a város pedig emléklapot kap –: az elkészült objektum a szokásrendszeren alapuló szabályok értelmében működőképesnek bizonyult. Mérete mintegy 480-asnak felel meg, tehát egy kb. 19 méteres óriás lábára illik. Hossza 331 cm, szélessége 88 cm, magassága 71 cm. A váza hungarocellből készült, borítása pedig – összesen hat négyzetméteren – négyféle méretű gyufából, kb. 180 ezer darabból (ez négyzetméretenként kb. 64 ezer szálat jelent. Mivel minden szempontból megfelel egy cipő iránt támasztott elvárásoknak, így működőképesnek bizonyul. – Elképesztő emberi teljesítmény. Magyarországon mintegy tíz évvel ezelőtt már született egy cipőrekord, de az szabályos, bőrből készült lábbeli volt, ennél jóval kisebb méretben – ismertette a regisztrátor.

 

Fercsák Róbert polgármester szintén megcsodálta az alkotást, méltatva az elszántságot, a türelmet és az erőfeszítést, amellyel az idős alkotó elkészítette a nem hétköznapi tárgyat. – Többféle üzenetet is hordoz az objektum. Példamutató, hogy sosem szabad feladni a reményt, hiszen Trencsák István krízishelyzetben nem az önpusztításhoz folyamodott, hanem igazi terápiás elfoglaltságot talált, amellyel a munka és egy régi mesterség tiszteletét is hirdeti. Külön öröm, hogy az alkotás immár a város tulajdonát képezi, bízunk benne, hogy sokan megcsodálják majd – mondta a város első embere.

A világ legcsodásabb szakmája a cipészmesterség – jelentette ki Trencsák István, aki Baján tanulta ki a szakmát, egykori mesterére örök hálával gondol, és további törekvései közé tartozik, hogy a gyufacipő mellett tábla őrizze majd id. Ősvári László emlékét.


     
BajaBaja