2024.04.25, Csütörtök
Jól halad a dereglye építése
baja.hu

Jól halad a dereglye építése

baja.hu

2019.05.29. 15:18

Befejezéséhez közeledik a Bácskai Németekért Közalapítvány, a Bajai Német Önkormányzat és a Bácska Német Kultúregyesület közös projektje, az ún. Ulmer Schachtel építése Baján, az MNÁMK főépülete előtt.

Hirdetés

A tavaszi kedvező időjárás beköszöntével a kivitelező cég megkezdhette a famunkákat. Első lépésként egy akácgerendákból álló koszorú került a tavaly előkészített alapra. Március során erre a gerendázatra kerültek a hajóbordák, így már láthatóvá vált a hajóforma, valamint a hajón álló épület körvonalai.

Az elmúlt hetekben a kivitelező munkatársai felerősítették az épület külső borítását, elkészítették a tetőzetet, és beburkolták a hajótestet. Mostanra a hajó már meg is kapta az ulmi dereglyékre jellemző fekete-fehér csíkozást (ez sokak véleményével ellentétben nem – csak – Ulm város színeit mutatja, hanem a világos faanyagból épített hajó jobb láthatóságát volt hivatott biztosítani). A hajótest eleje csak optikailag lesz megemelve, az épülettől a hajófarig azonban valóban emelkedik majd a fedélzet.

Az Ulmer Schachtel hármas célt hivatott szolgálni: emléket állít a török kor után hazánkba települt németeknek, turisztikai látványosságként növeli a város idegenforgalmi vonzerejét, és rendkívüli oktatási, ill. rendezvényhelyszínként szolgál majd. A hajóhoz egy kapcsolódó projekt keretében még idén egy nemzetiségi tanösvény is kapcsolódik majd, amelynek bejárása során a hazai németséggel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a történelmük és különböző közösségeik bemutatása kapcsán. Az emlékmű és a tanösvény közös átadása idén ősszel várható.

A hajó építését német nemzetiségi önkormányzatok és szervezetek finanszírozzák, amihez pályázati források mellett számos hazai és külföldi magánszemély és szervezet adományai, valamint Baja város önkormányzatának támogatása is hozzájárult. A berendezéshez az építtetők továbbra is köszönettel fogadnak felajánlásokat.

 

BajaBajaulmi dereglye