2024.03.28, Csütörtök

Új székházba költözött a Bajai Tankerületi Központ

baja.hu

2018.09.30. 15:16

A Kenderes utcai felújított, tágas, szép épületben mind a 27 kormánytisztviselő kényelmes és megfelelő körülmények között dolgozhat, a nagy tárgyalóteremben pedig értekezleteket tarthatnak.

Hirdetés

A tankerület három járás – Baja, Kalocsa, Bácsalmás – iskoláiért felel, az intézmények között vannak általános iskolák, gimnáziumok, egységes gyógypedagógiai intézmények és általános művelődési központok is. 44 iskolában mintegy 1500 pedagógus és 9950 diák tartozik a fennhatósága alá. Ezekben az intézményekben számos jó gyakorlatot honosítottak meg. Az ünnepi rendezvény keretében a Sugovica Sportiskolai Általános Iskola, a Bajaszentistváni Általános Iskola, az Újvárosi Általános Iskola és a Liszt AMI diákjai készültek verses, zenés, dalos összeállítással a szeptember 27-i ünnepélyes avatóra.

Az utóbbi időszak legnagyobb oktatásfejlesztési programja zajlik az országban – emelte ki köszöntőjében Zsigó Róbert államtitkár. Felsorolta és számszerűsítette a legutóbbi fejlesztéseket: III Béla Gimnázium (150 millió forint), Sugovica Sportiskolai Általános Iskola (58 millió Ft), Szentistváni és Újvárosi Általános Iskola (35 -35 millió Ft), Eötvös József Általános Iskola (57 millió Ft), összesen mintegy 335 millió forintot fordítottak Baján iskolák felújítására. Ide sorolható a Bányai Szakképző tavalyi rehabilitációja is (100 millió Ft), a jövőben pedig 930 milliót fordítanak az Eötvös József Főiskola fejlesztésére, tehát mintegy 1,4 milliárdot fektettek be oktatási intézményekbe. Vidéken szintén rehabilitálták az érsekcsanádi és dusnoki, valamint a Bácsborsód, Bácsbokod, Katymár és Tataháza telephellyel működő Bácskai Általános Iskolát. 

 

Fontos, hogy a gyerekek megfelelő körülmények között tanulhassanak, a pedagógusok dolgozhassanak. Köszönet illeti a tankerületet, amely mindenben segíti a munkát, és megfelelően gazdálkodik a kormányzati támogatással. Még sok közös sikert kívánok! - zárta gondolatait a honatya. Felemelő érzés új dolgok részese lenni, főként, ha azok összefüggnek az oktatással – mondta Marsi Márta, a Klebelsberg Központ elnök-helyettese. Kiemelte: a KLIK számára fontos a minőségi oktatás, ezt pedig hazai és uniós források bevonásával igyekeznek biztosítani. A bajai tankerületi központ létrehozását szakmai és anyagi támogatással is segítették.

Hosszú utat tett meg a tankerület – összegezte Sárosi Magdolna intézményvezető. Kiemelte: két évvel ezelőtt, amikor átvette az igazgatást, össze kellett hangolnia a három járás működését, átvéve az iskolákat az önkormányzatoktól. Három irodahelyiségben kezdték a Deák Ferenc utcában, majd átkerültek a Tóth Kálmán téri intézménybe, amit szintén hamar kinőttek. Januárban megkezdődött a Kenderes utcai (mintegy tíz éven át lakatlan), kb. 500 négyzetméter alapterületű ingatlan rehabilitációja, amely júliusra el is készült (közel 100 milliós beruházással), a munkaközösség megelégedésére. Fercsák Róbert polgármester az önkormányzat folyamatos támogatásáról biztosított: - Örömteli időszak, hogy folyamatosan újulnak meg az iskolák. Az önkormányzat ezt akkori is fontosnak tartja, ah nem mi vagyunk a fenntartók. Figyelemmel kísérjük a munkát, és lehetőségeinkhez mérten támogatjuk. Ez a jövőben is így lesz.

Az ünnepélyes szalagátvágás után a vendégek bejárhatták az épületet, majd állófogadáson koccinthattak az eddigi eredményekre.

forrás: baja.hu / Sándor Boglárka 

BajaBajaBajai Tankerületi Központ