2024.04.26, Péntek

Exportra is jut bőven gabona

zsigorobert.hu

2018.06.09. 14:33

Már tizedik alkalommal rendezték meg a Bajai Gabona Partnerség Találkozót.

Hirdetés

A nemzetközi konferencia iránt minden évben nagy az érdeklődés, a magyarok mellett az idén is több országból érkeztek szakemberek a rendezvényre. Zsigó Róbert élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője előadásában elmondta: az idén hamar indulhat az aratás, hazánk gabonaszükséglete biztosított, emellett exportra is jut bőven.

 

A szakemberek a Bácskát hagyományosan az agrárium központjának tekintik, amelynek fővárosában, Baján található hazánk legnagyobb agrárkikötője. A rendezvény résztvevői rövid előadásokat tartottak saját szakterületükről illetve azokról a javaslatokról, amelyek hatékonyabbá tehetik az ágazatot.

 

A Bácskai Kultúrpalotában a Nagy László főszervező   köszöntötte a vendégeket. – A szakma mellett nagy hangsúlyt kap a baráti beszélgetés, a közös segítségnyújtás. Jövőre is megszervezzük a tanácskozást, várjuk a jobbító szándékú ötleteket, javaslatokat – jelentette be a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. igazgatója.

 

 

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője aktuális gabonapiaci hírektől tájékoztatta a hallgatóságot. Kitért az időjárásra, ami jelentős befolyásoló tényező. „Európában az enyhe téli hónapokat fagyos március követte, hazánkban is lemaradt a gabona fejlődése, a gazdálkodók nem tudták elvégezni a tervezett munkákat. Ezt kompenzálta az erős felmelegedés áprilisban és májusban, tavasz helyett 30 fokos hőség érkezett. Összességében hektikus időjárás volt az első öt hónapban, de viszonylag kedvezően alakult.” Beszélt a búzáról és a kukoricáról is, mindkét növénynél a felhasználási szint alatti termés várható Európában. „Idén hamar indulhat az aratás. Magyarország gabonaszükséglete biztosított, sőt exportra is jut bőven.”

 

 

Szalóki Flórián helyettes államtitkár pályázati lehetőségeket ismertetett. Az Európai Unió és Magyarország Kormányának támogatásával a bajai kikötő már megkötötte a támogatói megállapodást egy 3,6 milliárd forintos fejlesztésről, a kft. közel 100%-os finanszírozásban részesül.

Számos külföldi cég vezetője is szót kapott a fórumon, ami délután kerekasztal beszélgetéssel zárult.

 

Galéria

BajaBajagabonaBajai Gabona Partnerség Találkozó