2024.04.16, Kedd

Új elnöke van a bajai Rotary Clubnak

baja.hu

2017.07.18. 08:44

A következő egy évben Sarlós István vezeti a klubot.

Hirdetés

Július elején a szokásoknak és hagyományoknak megfelelően megtörtént az elnökváltás a Rotary Club Baja élén. Az új elnök az elmúlt két évet titkárként töltötte az épp regnáló vezetők mellett, így bőségesen tájékozódhatott a Rotary felsőbb szintjeinek törekvéseiről is. Rotarys múltjáról és a jövőbeni terveiről is mesélt a baja.hu-nak.

 

- Még Csuvár Zoltán elnöksége idején, mintegy öt évvel ezelőtt meghívást kaptam a Rotary Club Baja hagyományos tavaszváró koncertjére: a Merán Vonósnégyes lépett fel a Bácskai Kultúrpalotában. Ott ismertem meg az akkori titkárt, Lovretity Zoltánt is, aki felvetette, hogy tarthatnék előadást a klubtagoknak. Küldtem neki egy listát témajavaslatokkal, és májusban már tartottam is egy előadást az első Duna-szabályozásról. Akkor sokakat megismertem a tagok közül, ősszel pedig újabb előadásokra kértek fel. Januárig többször is meghívtak, februárban pedig felajánlották a tagságot. Pestuka Tibor akkori titkár lett a mentorom, sokat beszélgettünk a Rotaryról. Az akkori elnök, dr. Bernschütz Sándor záróbeszéde után megtörtént a felvételem, 2014 utolsó júniusi ülésén. Utána következett dr. Beke Zsolt elnöksége, majd Lentner Lehel elnöksége idején titkárnak is felkértek, amely funkciót kérésre dr. Németi Zsolt ideje alatt is megtartottam. Következett 2016 elejének első januári ülése, akkor választottak meg következő elnöknek. Másfél év a felkészülési idő, 2017. július 6-án mondtam el az elnöki programbeszédemet a klubban.

 

- Mire elég a másfél év felkészülés?

- Attól függ, hány rotarys rendezvényre látogatunk el ez idő alatt. Én már titkárként próbáltam nemcsak a saját társaságunk, hanem a környező klubok életébe is belelátni. A Rotary alkormányzóságonként működik. A nagy magyar Rotary 54 klubot foglal magába, az ezen belüli kisebb egységek az alkormányzóságok. Baja a Dél-Dunántúlhoz tartozik, ennek az alkormányzója jelenleg Balog Gábor. Igyekeztem megismerni legalább azokat a klubokat, amelyekkel ugyanazon régióhoz tartozunk (Pécs, Kozármisleny, Szekszárd és Kaposvár). Eljártam bálokba, eseményekre, kerestem a közös programokat. A regionális klubtalálkozókon is sokat lehet tanulni és tapasztalni. Magát a rotarys szakzsargont is meg kell tanulni, hiszen számos kifejezést vettünk át az amerikai angolból. Elnökök és titkárok felkészítő tréningjére is többször eljuthattam, ez két napos, intenzív találkozó, amikor megismerjük a következő világelnök elképzeléseit is, és a kormányzó is elmondja, mit szeretne, de ez nem jelenti azt, hogy minden kötelező jellegű. Ezek inkább erős ajánlások és irányelvek, amelyeket illik betartani. Régi rotarysták is tartanak beszámolókat, hiszen évente változik a rendszer, mindenki beleteszi egy kicsit a saját egyéniségét. Van olyan kormányzó, aki inkább változtatni szeretne, de olyan is, aki inkább a tagfejlesztésre fekteti a hangsúlyt. Ilyen volt pl. Sólyom Bódog: az ő ideje alatt országos szinten mintegy 200 fővel növekedett a létszám, így a következő kormányzó már a csapatépítést helyezte előtérbe.

 

- Melyek a mostani irányelvek a Rotaryban?

- Mészáros Zoltán kormányzó azt kérte: legyen a klubnak határozott stratégiája. Tavasszal már körbeküldött egy kérdőívet a rotarystáknak, és egy közvélemény-kutató céggel is együttműködött, hogy kiderítse, mennyire ismerik az emberek a Rotaryt. Nagy méretű, reprezentatív mintát vettek alapul, és kiderült: sokan alig-alig tudnak valamit is a társaságról, holott amióta a magyar district önállóvá vált, az 1200 magyar rotarysta kb. 5 milliárd forintot adományozott különböző formában a rászorulóknak. Tehát az a kormányzói kérés, hogy igyekezzünk megismertetni az emberekkel a programjainkat, tevékenységünket, klubunkat. Egyik legnagyobb ívű országos projektünk pl. a Gift of Life – Ajándékozz életet, amely határon túli magyar gyermekek szívműtét programja: ennek most épp a szegedi klub a gazdája, a szegedi egyetemi klinikán végzik a műtéteket. A Rotary atlantai világkongresszusán ennek a programnak külön pavilont szenteltek. Tudatosítani szeretnénk az emberekben, hogy igyekszünk segíteni, ahol lehet. Ugyanakkor a világ 1,2 millió rotarystájának közös problémája az elöregedés: nagyon fontos lenne bevonni azokat a fiatal generációkat, akik lépést tudnak tartani a villámgyorsan fejlődő infókommunikációs társadalom kihívásaival. Bár mi viszonylagos gyakorisággal, azaz heti egy alkalommal tartunk klubülést, sokszor már ez is túl hosszú időnek bizonyul a folyamatos változáshoz és fejlődéshez képest. Fiatalítani, újítani kell tehát, hiszen szükség van az új tagok új ötleteire, tudására, az új technika vívmányaira. A bajai klubban jelenleg húszan vagyunk, a magyar klubátlag kb. 21-22 fő. Húsz fővel még gördülékenyen működtethető a klub, ennél alacsonyabb létszámnál már jönnek a problémák. A tagfelvétel a bajai klubban eléggé ortodox szemléletű: alapból fél év a tagjelölt-időszak, mindannyian így kezdtük, és rendjén valónak is tartjuk. A jelöltnek meg kell ismernie a klubot és a közösséget. A tagjelölt státusz egyébként nagyon kényelmes, mert anyagi kötelezettséggel és szavazati joggal még nem jár, de jelen kell lenni a találkozókon, rendezvényeken, és meg lehet osztani saját ötleteket, meglátásokat.

 

- Az előtted álló évre milyen konkrét terveket fogalmaztál meg?

- Nem célom mindent megváltoztatni. Ha úgy ítéljük meg, hogy néhány 15 évvel ezelőtti programunk mára elavulhatott, elfáradhatott, akkor azt igyekszünk frissíteni, újragondolni. A hagyományos őszi haleresztést idén összekötjük a mosonmagyaróvári klub látogatásával és a Hajómalom Egyesület rendezvényével a Duna-parton. A polgármesteri hivatal már rábólintott a Kőbe vésett tájoló programunkra is: októberben a Duna-parton turisztikai tájolót adunk majd át.

Megtartjuk a Rotary-bált november 25-én, és lesz adventi forraltbor-kínálás az Eötvös utcában, összesen hét napon át. A faültetési program is az idei tervek közé tartozik, egyelőre a Halászati Miniskanzen területén ültetünk el október elején két gyümölcsfát, de ezzel kapcsolatban további ötleteket is szívesen fogadunk bárkitől. Személyesen nagyon fontosnak tartom, hogy a következő időszakban minél több gyermeket és fiatalt érjünk el, akár meg is találva köztük azokat, akik hosszú távon szívesen segítenének másokon (pl.: Tapintható-Láthatatlan diákprojekt). Idén is elviszünk egy csapat iskolást kirándulni a szentendrei skanzenbe, ez hagyományos programunk, de egyéb jótékonysági kirándulásokat is tervezünk. A tavalyi Táncoló Mikulás programot szeretném Baján kiszélesíteni és továbbfejleszteni egy tánciskolával együttműködve: egy kiválasztott iskolába ajándékokat vinnénk a gyerekeknek, és ezt összekötnénk tánctanítással is. A 2017/18-as rotarys év záróprogramként (jövő év május vége, június eleje) pedig szeretném nálunk is meghonosítani a budapesti Pető Intézet Négy kerékről két kerékre programját, amelynek lényege, hogy motorozni viszik a sérült gyermekeket Budapest belvárosában, lassú tempóban. Úgy tervezem: autista gyerekek lennének a kedvezményezettek. Természetesen ezt a programot nagy körültekintéssel kell előkészíteni, az autista gyerekek speciális igényeihez igazodva, folyamatos egyeztetések mellett, érzékenyítő és felkészítő tréningekkel, szakemberek bevonásával.

Sándor Boglárka 

 

BajaBajaRotary Club Baja