2024.04.19, Péntek

Nagy érdeklődés övezte a Bajai Halfőző Fesztivált

kormany.hu

2017.07.09. 08:13

A halászlé fővárosában közel 10.000 kilogrammnyi hal rotyogott a bográcsokban.

Hirdetés

 

A hétvégén ismét megrendezték az ország egyik legnagyobb fesztiválját Baján. Színvonalas programok várták a vendégeket a település szinte valamennyi utcájában. A rendezvény már 22 éve játszik meghatározó szerepet a mediterrán hangulatú város életében.

 

Baja nemzetközileg ismert, a rekordok könyvébe is bekerült négynapos fesztiválja csütörtökön kezdődött. A több napos rendezvényen többek között Pump Károly fotóművész, Baja város díszpolgára mutatatta be különleges hangulatú képeit. A tárlatot Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész nyitotta meg, majd Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője mondott köszöntőt.

 

A XXII. Bajai Halfőző Fesztivál a kiváló ételeken, a hagyományon és a szórakozáson kívül a találkozásokról is szólt. A városban hagyománnyá vált, hogy a rendezvény idején a bajaiak díszvendégként üdvözlik az egyik testvértelepülés képviselőit. Az előző esztendőben a horvátországi Zombor, az idén a franciaországi Argentan delegációja látogatott Bajára.

 

Szombaton – a fesztivál fő napján – az argentani küldöttek Baja város képviselőivel közösen avatták fel a francia település ajándékát, egy padot és egy almafát, a Petőfi-szigeti Testvérvárosi Parkban. A rendezvényen Fercsák Róbert Baja, valamint Pierre Pavis, Argentan polgármestere mondott köszöntőt, majd aláírásukkal újították meg a két évtizede tartó testvérvárosi megállapodást.

 

Az idei volt a második alkalom, hogy egy hungarikum főhetett több ezer bográcsban – mondta Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője. – A bajai embereket sokszínű kultúra veszi körül. A Halfőző Fesztiválon bemutathatjuk vendégeinknek a csodálatos Baját, a kultúránkat, és mindenkit vendégül láthatunk egy igazi hungarikumra, egy kiváló bajai halászlére. Jelentős és fontos ünnep ez nekünk – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

 

A Bajai Halászlé 2015-ben érdemelte ki a hungarikum címet, Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter ekkor jelentette be, hogy az ételnek ott a helye a nemzetet hűen bemutató értékek között. A XXII. Halfőző Fesztivál szervezői elmondták: büszkék arra, hogy az idén is egy világtalálkozónak adott otthont Baja.

 

A Földművelésügyi Minisztérium évek óta népszerűsítő kampányokkal, halvásárokkal ösztönzi a halfogyasztást országszerte, azzal a céllal, hogy a magyar családok asztalán a mindennapokban is az asztalra kerüljenek a halételek. Éppen ezt kívánja elősegíteni, hogy az agrártárca javaslatára 2018 januárjától 27-ről 5 százalékra mérséklődik az étkezési hal áfája.

BajaBajabajai halászléBajai Halfőző Fesztivál